Zelený: Za chyby může metodika a změny pravidel

Praha – Za potíže se státní maturitou z matematiky mohou metodici Cermatu a nepředpokládané změny pravidel v konání maturit. V Událostech, komentářích to uvedl Pavel Zelený, ředitel Cermatu, který za státní maturity zodpovídá. Proti podobě vyšší úrovně státní maturity se minulý týden zvedla vlna odporu, studenti i učitelé kritizovali její obtížnost a s tím související nedostatek času na vypracování úloh. Podle Zeleného to ovšem není důvod k tomu, aby se své funkce vzdal.

Zelený dnes večer uvedl, že hlavní problém představovalo čtyři až pět úloh, které Cermat nezáměrně testoval na studentech s nadprůměrnými schopnostmi. „Úlohy se se ověřovaly na žácích, kteří neodpovídali vzorku. Řekněme, že to byla super elita, a my jsme nepředpokládali, že vzorek bude (u maturity) jiný. Je to naše chyba. Je to chyba metodiků,“ konstatoval Zelený.

Svůj podíl na chybě ve státní maturitě z matematiky podle něj nesou ale také hektické změny pravidel v posledních týdnech. „Při pretestech se očekávalo, že zůstanou pravidla pro konání nepovinných zkoušek v roce 2012 stejná jako v roce 2011, kdy žáci měli možnost konat povinné zkoušky základní a nepovinné zkoušky ve vyšší úrovni. Následně se to změnilo měsíc předem, než se odevzdávaly testy do výroby, s tím jsme bohužel nepočítali,“ informoval Zelený.

Nedostatek času na vypracování příkladů podle něj vedl k tomu, že u závěrečných úloh až 40 procent z celkových 1 716 žáků, kteří vyšší úroveň maturity skládali, výsledky pouze tipovalo. „Nedostatek času vedl k metodě Sazka-Sportka,“ konstatoval šéf Cermatu.

Pavel Zelený:

„Legislativní změny byly činěny na poslední chvíli. To, že jsme mohli a měli zareagovat během tří neděl, je samozřejmě pravda.“

Obtížnost testu vyvolala vlnu kritiky studentů i ředitelů škol. „Stát řeší zavedení maturitní zkoušky strašnou spoustu let a ve druhém roce konání se stane takováto fatální chyba. To otřese důvěrou všech zúčastněných partnerů, nejenom studentů, ale i učitelé, ředitelé a rodiče se budou ptát, jak je to možné,“ upozornil předseda Asociace ředitelů gymnázií Jiří Kuhn s tím, že „je potřeba, aby Cermat necouval před odpovědností“.

Zelený kvůli kritice ale odstupovat nehodlá. „Tento případ není ten, kde bych já nabízel rezignaci. Pokud mě pan ministr hodlá zbavit funkce, je to zcela jeho odpovědnost. Toto je chyba, která se v menší míře vyskytuje relaitvně běžně, a vždy existují opravné prostředky,“ argumentuje šéf Cermatu.

Události, komentáře o státní maturitě z matematiky (zdroj: ČT24)