Rath v hledáčku policie: Jde o politický akt, nebo dokonalou práci policie?

Praha - Volání po rezignaci na všechny veřejné funkce a odmítavé reakce zaznívají od českých politiků poté, co média zveřejnila informaci o zatčení středočeského hejtmana Davida Ratha. Toho police zadržela včera poté, co převzal sedmimilionový úplatek. Kritičtí přitom nejsou jen opoziční politici, ale i mateřská ČSSD, která Ratha vyzvala ke „všeobecné rezignaci“.

Rath označil své zadržení za politický útok, policie podle něj zneužívá svou pravomoc k zastrašování a likvidaci politických odpůrců. „Je to jednoznačně odplata za tvrdou opoziční práci,“ domnívá se Rath, který zvažuje rezignaci ze všech svých funkcí, aby ČSSD nepoškodil. Až ho propustí policie, tak se chce se Sobotkou sejít a vše probrat.

Sobotka řekl, že se Rathovi pokoušel dovolat, mobil má ale vypnutý, v podvečer jej posléze vyzval k rezignaci na všechny politické funkce. Michal Hašek se za Rathův případ veřejnosti omluvil (více čtěte zde).  

Vyjádření špiček ČSSD tak bylo o poznání smířlivější než v prvních okamžicích po zveřejnění zprávy o Rathově zatčení. To Sobotka a první místopředseda sociální demokracie Michal Hašek v tiskovém prohlášení uvedli, že věří, že se nejedná o začátek předvolební kampaně v kraji. Ministr vnitra Jan Kubice nařčení, že by byla policejní akce související s Rathem zmanipulovaná, odmítá. Je to naopak důkaz, že je policie nezávislá, míní.

Komentátor HN Jindřich Šídlo:

„Ze strany sociální demokracie to bude interpretováno jako politický akt, protože je pět měsíců před volbami a David Rath patří mezi tři nejvýraznější politiky sociální demokracie.“
Šídlo se stejně jako ČSSD domnívá, že policie by v takovém exponovaném případě měla co nejdřív a nejpodrobněji vše vysvětlit. Šídlo se také pozastavil nad tím, že Rath tak bleskurychle mluví o rezignaci na své funkce. „Takhle rychlé a rázné stanovisko znamená, že Rath asi ví, o co se jedná,“ dodal. Komentátor také připomněl, že ať už v Česku vládne pravice, či levice, vždy opozice mluví o tom, že vládnoucí garnitura zneužívá policii. „To je tendence, která jde za rámec, než je tento případ Davida Ratha. Nedůvěra v policii a její zneužitelnost je v této zemi hluboce zakořeněna,“ uzavřel Šídlo. „ČSSD bude poukazovat na další případy, které by se mohly týkat politiků vládní koalice, na to politici vládní koalice budou argumentovat dalšími spornými případy ze strany opozice… to není ten nejlepší způsob, jak se k tomu mají politici postavit. Ti by se měli zdržet jakýchkoliv komentářů.“

Analytik ČT Petr Fischer:

„Zatím to na mě dělá dojem velmi připravené policie. Jestliže už bylo sděleno obvinění, jestliže byl pan poslanec chycen s nějakou částkou, kterou měl u sebe, tak to znamená, že policie musela být dlouhodobě na něco podobného připravená, a to i právně,“ poukázal Fischer na fakt, že česká ústava umožňuje zahájit trestní stíhání poslance v případě, že byl zadržen při páchání trestného činu či těsně poté.

„Pokud se vše potvrdí a obvinění bude doloženo, tak to bude konec jednoho velmi kontroverzního politika, který si prošel všemi politickými stranami a ovlivňoval českou politickou scénu a vždy se pohyboval tak trochu na hraně,“ dodal Fischer s tím, že pro sociální demokracii by to byla vážná rána. „Je to zásah v těch nejvyšších patrech, zásah, který ČSSD může velmi bolet, zejména v krajských volbách.“

Komentátor MF Dnes Martin Komárek:

Vylučuje, že jde o politický útok na opozici a na Davida Ratha. Domnívá se, že Rath bude donucen rezignovat na všechny své funkce. „Možná se pokusí ponechat si poslanecký mandát po vzoru Víta Bárty,“ komentoval Komárek situaci v ČT s tím, že možná jej Bohuslav Sobotka donutí i k tomu, aby položil svůj mandát, aby ČSSD dokázala, že je víc „mirkodušínovská“ než Věci veřejné. „Myslím, že Sobotka ví, o co se jedná, proto se za Ratha nepostavil… Samozřejmě to poškozuje sociální demokracii… Já sice vylučuju zneužití policie, ale nelze vyloučit policejní chybu,“ dodává Komárek.

Erik Tabery, šéfredaktor Respektu:

„Davida Ratha můžeme řadit mezi nejvlivnější politiky v republice, navíc se zdálo pravděpodobné, že by v příští vládě zasedl jako ministr,“ uvedl Tabery, podle kterého je z tohoto pohledu kauza naprosto výjimečná. „Policie i státní zástupci sledují, jak se vyvíjí politické preference, podvědomě musejí vědět, že rozhodují o straně, která bude v příští vládě. Ta nebojácnost v tomto ohledu je velmi cenná a doufejme, že bude platit i v dalších případech,“ řekl ČT Tabery.

Shodně jako vedení sociální demokracie vyzval Ratha k odchodu i předseda KSČM Vojtěch Filip: „Nechť rezignuje. Tím se i uvolní ruce Policie ČR. Aspoň tím prokáže, že se toho trestního řízení nebojí.“ Šéf komunistů v zásadě ocenil i práci policie. „Jsem rád, že policie koná… doufám, že to nebyla připravená akce ve smyslu kompromitování, ale že to byla připravená akce, aby byly zajištěny veřejné prostředky, aby sloužily veřejnosti, a nikoliv jednotlivým politikům a jednotlivým lidem,“ uvedl.

Obdobně se vyjádřil také šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. „Situace je vážná, je dobrou zprávou pro občany, že policie začíná být funkční a že korupční kauzy se v této zemi začínají řešit,“ prohlásil Gazdík. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) i v reakci na tuto kauzu vyzval sociální demokracii, aby přestala ohrožovat finanční stabilitu ČR a čerpání peněz z EU. Zpráva o úplatku, který si Rath při zatčení odnášel, podle něj není překvapivá. „Že se sociální demokracie ve středních Čechách chová nestoudným způsobem už mnoho let, vědí všichni.“

Podle ODS se jedná o mimořádný a bezprecedentní případ v porevoluční politice. „Je to bezesporu, možná od roku 89, nejvážnější incident, protože je to přímé zatčení špičkového politika v České republice. To tady ještě doposud nebylo,“ konstatoval Rathův rival, někdejší středočeský hejtman a současný ministr zemědělství Petr Bendl. Obdobně se vyjádřila i předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (více zde). Pro Rathovo vydání hodlá v dolní komoře hlasovat i premiér a předseda ODS Petr Nečas. Věří, že policie postupuje při vyšetřování tohoto případu podle zákona. Víc ho nekomentoval.

„S nadsázkou by se dalo říci: To bylo ze strany pana poslance Ratha v Poslanecké sněmovně řečí. Ale to je opravdu s nadsázkou. Je potřeba si počkat na výsledky práce policie,“ komentovala případ vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Na veřejnost to podle Peake může působit buď destruktivním dojmem, což může signalizovat, že všichni poslanci jsou takoví, nebo pozitivně, k čemuž se vicepremiérka přiklání: „Pokud se skutečně ukáže, že jde o obvinění, podezření, podložené na faktech, pak to znamená, že pokud se korupce dostává na povrch, může být také odstraněna,“ vysvětlila svůj postoj Peake.