Kontroverzní Rath - dříve ODS, potom ČSSD, dnes na policii

Praha - David Rath patří k nejviditelnějším a nejkontroverznějším postavám ČSSD. Kritiku si vysloužil například za přerozdělování dotací ve Středočeském kraji, mimo jiné proto, že řada dotací putovala do jeho bydliště Hostivice. Terčem kritiky byl i kvůli populismu a zneužívání krajských peněz ve prospěch ČSSD (proplácení zdravotnických poplatků, využívání krajského měsíčníku) či kvůli spolupráci s kontroverzním investičním náměstkem středočeských krajských nemocnic Filipem Bušinou. Mnohým, v čele s opozicí, se ale také nelíbí množství funkcí, které zastává. V současnosti je nejen středočeským hejtmanem, ale také zastupitelem města Hostivice, poslancem a stínovým ministrem zdravotnictví.

Jednání v Poslanecké sněmovně často zpestřuje vyostřenou rétorikou, přičemž často volí ostrá slova. Jeho výroky se několikrát musel zabývat sněmovní mandátový a imunitní výbor, za své projevy a údajnou aroganci je kritizován i svými spolustraníky. V poslední době jí nešetří například ministra financí Miroslava Kalouska: 

„(Kalousek) měl příjemnou, veselou opičku. Pískal zde ve sněmovně na píšťalku. Chvilku si asi myslel, že odtud odjíždějí vlaky. Trochu mu dělalo problém trefit se do poměrně širokých dveří poslanecké jídelny. Zápasil jak s poslaneckou kartou, tak s futrem.“ 

„Poslanecká většina nakládá se svou převahou způsobem, že si odhlasovala, i když tu vystupoval ministr Kalousek opilý pod obraz boží, že byl střízlivý jako Panenka Marie… Odhlasovali si to, že nevadí, když tu ministr vlády vystupuje opilý jako feldkurát Katz, ale vadí, když na to někdo upozorní.“

Lékař, odborový předák a jeden z nejvýraznějších politiků posledních let – to je David Rath. Jako lékař-internista začínal ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Později pracoval například na jednotce intenzivní péče ve Fakultní nemocnici v Motole. V roce 1995 založil Lékařský odborový klub a v jeho čele vystupoval jako velký kritik tehdejší situace ve zdravotnictví, zorganizoval i několik stávek. O tři roky později stanul v čele České lékařské komory - jím zůstal až do roku 2005, kdy usedl na křeslo ministra zdravotnictví ve vládě Jiřího Paroubka. Do politiky vstoupil už na začátku 90. let, tehdy ještě jako člen ODS. Poté, co v roce 1994 od občanských demokratů odešel, se stal jejím velkým kritikem. Proslulý se stal mimo jiné jeho incident s tehdejším místopředsedou ODS Miroslavem Mackem.

Medailonek Davida Ratha (zdroj: ČT24)