Zlomí kladenská nemocnice Rathovi vaz?

Kladno – V souvislosti se zatčením středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha (ČSSD) zasahovala policie i v kladenské nemocnici. V jednom z parkujících aut byl uložen batoh, který si policisté odvezli. Co v něm je, není dosud známo. Podle informací ČT jsou dva policisté z protikorupčního útvaru ještě stále v nemocnici. Celý případ údajně souvisí i s evropskými dotacemi pro tuto nemocnici. Server Aktuálně.cz uvedl s odvoláním na důvěrný zdroj z ČSSD, že hejtmanovo zatčení souvisí s předraženými nákupy v Centru akutní medicíny. Kromě Ratha bylo zadrženo dalších sedm lidí. Mezi nimi by měl být i Rathův blízký spolupracovník a někdejší poslanec Petr Kott a právě ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová. Policie je podezřívá z poškozování zájmů EU, podplácení a sjednávání výhody při veřejných zakázkách. Rathovi již bylo sděleno obvinění.

Oblastní nemocnice Kladno je jednou z páteřních nemocnic Středočeského kraje. Na akciovou společnost byla převedena v červnu 2005, jediným akcionářem je Středočeský kraj. Společnost má základní kapitál 380,7 milionu korun a vydala pouze jeden kus akcie ve jmenovité hodnotě 380,7 milionu korun.

Loni v březnu bylo v kladenské nemocnici otevřeno Centrum akutní medicíny, jehož výstavba včetně vybavení stála 1,4 miliardy korun. Výstavbu nových budov zahájil krátce před odchodem z funkce v říjnu 2008 hejtman Petr Bendl (ODS) s tím, že bude stát 1,2 miliardy korun. Vybavení nemocnice jako předražené kritizovala opozice i média. Loni v únoru napsal server Aktuálně.cz, že přístroje do nové budovy stály v průměru o polovinu dráž, než je možné je objednat z veřejně dostupných katalogů od výrobců.

Jak se dají zneužít veřejné peníze?

Petr Beránek, analytik Transparency International:

„Jsou to veřejné zakázky, kde je velký objem peněz a kde není snadná kontrola. Typické jsou stavební práce, kdy je možné zdůvodnit nějaké vícepráce, pochybení či využití jiných materiálů. Pak je to poradenství, právní služby, marketing…“

Beránek rovněž ocenil, že případ Ratha dozoruje státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která je podle něj velkou zárukou. „V ní je vzácná kombinace toho, že dobře ovládá procesní věci a je to člověk, který je schopen vytrvale za kauzou jít. V tomto smyslu bych řekl, to nejsou pro pana Ratha a jeho společníky dobré vyhlídky,“ domnívá se Beránek. 

Podle Ratha vybavení za 300 milionů korun objednalo bývalé vedení kraje, jemu se později podařilo cenu snížit o 80 milionů. Bendl řekl, že jeho vedení kraje žádné smlouvy s dodavateli nepodepsalo, pouze zjišťovalo, jaké vybavení bude pavilon potřebovat. Bývalý ředitel nemocnice Otakar Mareš loni v únoru řekl, že Rathovo vedení kraje stavbu nového pavilonu nechalo udělat za zbytečně víc peněz, údajně o 800 milionů korun.

Poslanec ČSSD David Rath a ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Ředitelkou nemocnice je Kateřina Pancová, předsedou představenstva Robert Georgiev a předsedou dozorčí rady ekonomický náměstek středočeského hejtmana Marcel Hrabě (ČSSD). Kateřina Pancová je podle médií Rathovou blízkou spolupracovnicí. Loni v červnu byla zvolena do předsednictva ČSSD.

Pancová podle médií s Rathem spolupracovala již v Lékařském odborovém klubu a před lety s ním vlastnila firmu Paracelsum, kde figurovala i Rathova manželka Eva. Pancová stála i v čele příspěvkové organizace Krajská nemocnice Středočeského kraje, kterou nechal Rath založit v červenci 2009 a která měla zastřešit středočeské nemocnice. Podle médií nemocnice musely společnosti posílat miliony korun. Poté, co loni v létě soud donutil kraj organizaci zrušit (vrchní soud ji odmítl zapsat do rejstříku, neboť nesplňovala účel, za jakým byla založena), část jejích činností převzala kladenská nemocnice.

Na pochybnosti kolem organizace upozorňovala především opoziční ODS, později například i Věci veřejné - místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová loni v září řekla Mladé frontě DNES, že „David Rath si udělal z krajských nemocnic zlatý důl“, a vyzvala orgány činné v trestním řízení, aby se případem začaly zabývat.