Další rošáda v čele BESIPu, Pánkovou nahradí Budský

Praha - Šéfem organizace pro bezpečnost silničního provozu BESIP se stal Roman Budský. Ministr Pavel Dobeš ho jmenoval na místo uvolněné po Ivaně Pánkové. Server Týden.cz v pondělí uvedl, že Pánková podala výpověď. Funkci přitom zastávala jen necelých sedm měsíců. Podle serveru čelila tlaku ze strany ministra Dobeše. Resort dopravy to ale odmítl. Budský nyní stojí v čele Nadace BESIP.

Budský je za poslední dva roky už pátý šéf oddělení. Po odchodu dlouholeté vedoucí Zuzany Ambrožové jsou totiž její nástupci pravidelně odvoláváni po sedmi, maximálně osmi měsících ve funkci.

„Výsledek je moje vlastní rozhodnutí, samozřejmě že šlo ale i o tlak z vedení resortu,“ uvedla Pánková. Výpověď podala ve čtvrtek 10. května, rezignace byla platná o den později. „Dobíhá mi nyní dvouměsíční výpovědní lhůta podle zákoníku práce,“ doplnila.

Server připomněl, že Pánková byla jako náměstkyně na ministerstvu vnitra v minulosti spojována s předraženým nákupem pouzder na zbraně od České zbrojovky. Výměna v BESIPU je tak zřejmě dalším pokračováním odchodů lidí, kteří měli nějakým způsobem blízko k původnímu Dobešovu působišti, straně Věci veřejné. Jméno Pánkové je podle Týdne.cz spojováno i s neformálním šéfem VV a někdejším ministrem dopravy Vítem Bártou.