Hlas ČSSD: Odstup, Davide Rathe

Praha – Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha k tomu, aby odstoupil ze všech veřejných a politických funkcí. Pokud do pátku David Rath nepozastaví u středočeské ČSSD členství, stranické vedení ho tak učiní samo na svém pátečním zasedání. ČSSD rovněž podpoří, aby sněmovna zbavila Ratha imunity a vydala ho trestnímu stíhání. Místopředseda strany Michal Hašek se za chování Davida Ratha jménem sociálních demokratů veřejně omluvil.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi závažné obvinění a korupční podezření, nedokážu si představit jiný postoj sociálně demokratických poslanců, než podpora návrhu zbavení imunity Davida Ratha,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na dnešní tiskové konferenci.

Všichni dotčení politici by podle Sobotky měli okamžitě pozastavit své členství ve straně, v opačném případě to za ně v pátek udělá samo předsednictvo strany. „Je pro nás zcela nepřijatelné jakékoli parazitování na veřejných zakázkách a je pro nás nepřijatelné, aby lidé zneužívali veřejné funkce k tomu, aby se nezákonně obohacovali,“ uvedl šéf ČSSD.

Bohuslav Sobotka:

„To, že policie a státní zastupitelství potvrdily spekulace, které se objevily dnes ráno, znamená konec působení Davida Ratha v politice a v české sociální demokracii.“

Od Davida Ratha se Sobotka distancoval; vyzval ho k tomu, aby rezignoval na funkci poslance, středočeského hejtmana a odešel i z krajského zastupitelstva. Neměl by figurovat ani na stranické kandidátce pro nadcházející krajské volby. Středočeská ČSSD musí hledat nového volebního lídra, stejně jako nového hejtmana. „Pokládal bych za užitečné, aby nový hejtman, na kterém se Středočeši dohodnou, rovněž vedl naši kandidátku pro příští krajské volby,“ uvedl Sobotka. Předsednictvo středočeské ČSSD stejně jako krajský výkonný výbor strany zasedají zítra.

Hašek se jménem ČSSD za Ratha omluvil

První místopředseda strany a šéfa Asociace krajů ČR Michal Hašek se za aféru Davida Ratha jménem sociální demokracie omluvil. „Není na místě nic jiného než omluva české veřejnosti. Omluva za chování člověka, které bylo sice individuální, ale bylo v dresu sociální demokracie,“ uvedl na tiskové konferenci Hašek. „Mě osobně to velmi mrzí. O to víc mě mrzí takovéto chování u politika, který díky české straně sociálně demokratické zastává pozici hejtmana.“

„Jedná se o velmi závažné selhání, o to závažnější, že David Rath je viditelným politikem sociální demokracie, na základě důvěry občanů v minulých krajských volbách zastával funkci hejtmana a získal také mandát v Poslanecké sněmovně. Přejeme si, aby celá věc byla jednoznačně, rychle a zcela nezávisle prošetřena českou policií,“ konstatoval Sobotka. V Událostech šéf ČSSD odmítl možnost, že by Rath v dresu sociální demokracie zůstával poslancem a současně byl trestně stíhán: „Takovýto souběh by sociální demorikacii nepochybně poškodil.“

Středočeského hejtmana Davida Ratha včera zadržela protikorupční policie poté, co převzal sedmimilionový úplatek. Dnes vpodvečer to potvrdila i státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Rathovo zatčení souvisí s předraženými nákupy v Centru akutní medicíny v Kladně. Po svém pondělním zatčení strávil poslanec noc v cele.

Vydáno pod