Třicet milionů zřejmě měla u sebe ředitelka kladenské nemocnice

Praha/Ústí nad Labem – V kauze zatčení Davida Ratha a dalších osob přišel server Novinky.cz s novou informací ohledně třicetimilionové částky, kterou policisté objevili při jedné z úterních domovních prohlídek u obviněných. Nejdříve média informovala o tom, že policie peníze našla v Rathově vile v Hostivici, Novinky.cz se ale odvolávají na důvěryhodný zdroj, podle kterého částku detektivové objevili v domě Kateřiny Pancové, ředitelky kladenské nemocnice. Právě z jejího domu měl Rath odcházet, když ho zatklo policejní komando se sedmi miliony v krabici. Rath byl v úterý večer ústeckou krajskou státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou obviněn z přijetí sedmimilionového úplatku a dnes ho čeká rozhodnutí Okresního soudu v Ústí nad Labem. Soudce rozhodne o umístění Davida Ratha do vazby v Praze. Je to organizačně jednodušší než ho převážet na sever Čech.

V noci na dnešek protikorupční policie prohledala kancelář ředitelky kladenské nemocnice. Prohlídka kanceláře začala v úterý po 20:00 a skončila dnes v noci kolem 1:30. Bližší informace policie odmítla sdělit. Kateřina Pancová a exposlanec ODS Petr Kott zřejmě podají stížnost proti svému úternímu obvinění, pro server Týden.cz to uvedl jejich advokát Tomáš Sokol.

Po Rathovi se politikům stýskat nebude

„Já si těžko umím představit někoho, komu se bude stýskat po Davidu Rathovi,“ prohlásil na Rathovu adresu ministr financí Miroslav Kalousek, který je známý častým špičkováním se právě s poslancem Rathem. Kriminalisté podle Bradáčové dopadli Ratha v pondělí večer těsně po činu a našli u něj sedm milionů korun. Spolu s poslancem začali detektivové stíhat dalších sedm lidí. Obvinili je z poškozování zájmů EU, podplácení a sjednávání výhod při zadávání veřejné zakázky. Hejtmanovi hrozí v případě odsouzení až dvanáctileté vězení.

Napříč politickým spektrem jasně panuje názor, že Rath by se měl vzdát svého poslaneckého mandátu. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka i někteří další Rathovi straničtí kolegové navíc středočeského hejtmana vyzvali, aby pozastavil své členství ve straně. Když tak Rath sám neučiní, rozhodne o tom nejspíš v pátek předsednictvo strany. Sobotka má dnes také z titulu své funkce předsedy mandátového a imunitního výboru sněmovny převzít dokumenty související s Rathovým vydáním soudu. Mandátový výbor jeho případ projedná a vydá doporučení sněmovně, zda má stíhání připustit. „Ta fakta, která jsme se dovídali, jsou zdrcující, trestné skutky závažné a nemůžu si představit, že by se dalo uvažovat o nevydání,“ dodal místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Alexandr Mitrofanov:

„Pro sociální demokracii je to velká úleva. Protože i když David Rath navenek vypadal, že stranu reprezentuje, tak kromě Středočeského kraje ve skutečnosti v této straně velkou oporu neměl."

Kalousek: Pro vládu i celou Českou republiku je toto mimořádně složitá situace

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je Rathovo obvinění velmi složitou situací vzhledem k regionálním operačním programům. „Evropská komise má problémy s cashflow peněz na svou kohezi. Mimořádně se jí hodí jakýkoliv důvod, pro který může neproplácet peníze, s jejichž nedostatkem bojuje. Takováto zjevná korupce u evropských peněz je klasickým důvodem, pro který můžeme mít problémy,“ prohlásil Kalousek.

Miroslav Kalousek, ministr financí

„My prostě požádáme o neproplacení těch, dovolíte-li, cinknutých projektů. Teď jsme samozřejmě zastavili všechno, protože nemáme tušení, čeho všeho se to může týkat a nechceme riskovat.“

Ministerstvo tak na základě aktuálních informací pozastavilo až do odvolání certifikaci výdajů regionálního operačního programu a bude podle Kalouska čekat na další informace od orgánů činných v trestním řízení. Důvodem je například fakt, že se dosud neví, kolika projektů se tato kauza může týkat, a tedy kolik programů nebude moci být financováno z evropských peněz.

Rath prý úplatek nepřevzal, v krabici mělo být víno

Tisková mluvčí Davida Ratha Berill Mascheková během úterního večera rozesílala médiím jeho aktuální prohlášení. V něm Rath vysvětluje, že dostal na návštěvě zabalenou krabici s vínem. Teprve potom ho, k jeho překvapení, zadržela policie a v krabici našla místo vína peníze. Rath považuje celou kauzu za „dobře připravenou a provedenou společenskou popravu politika“. Přesto hodlá na své funkce rezignovat.

Prohlášení Davida Ratha

„Celá věc na mě dělá dojem dobře připravené a provedené společenské popravy politika. Na návštěvě jsem dostal zabalenou krabici s vínem. Následně mě překvapilo policejní komando a - k mému úžasu - místo lahví vína byly v boxu peníze. Vím, že tato bizarní historka zní neuvěřitelně, ale život někdy neuvěřitelný skutečně je. Nestojím o žádné pozice a posty, proto chci rezignovat. Jde mi pouze o odhalení pravdy, jak to bylo a kdo za tím stojí.“

Policie udělala velký kus práce

Podle bývalého vyšetřovatele a policejního experta Zdeňka Ondráčka (Česká pozice) udělala policie dobrou práci a důkazní nouze tak díky zásahu přímo s údajným úplatkem nehrozí. Prvotním impulsem k celé akci byla pravděpodobně samotná informace o úplatku. „Asi to byla informace zevnitř. Někdo nedostal dostatek z podílu, svěřil se a policie to šikovně rozpracovala,“ konstatuje Ondráček. 

Podle redaktora časopisu Respekt Ondřeje Kundry to není ale jen protikorupční policie a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, kdo stojí za viditelnějšími výsledky za poslední dobu. Důvodem je prý ministr spravedlnosti nebo například vrchní státní zástupce, kteří se snaží motivovat ostatní státní zástupce.

Nicméně aféra hází další špatné světlo na českou politickou scénu. A podle komentátorů je korupční prostředí odrazem společnosti, která podobné praktiky mnohdy respektuje. „Degraduje to nejen jednotlivce, který je zapleten do takové aféry, a politickou stranu, jejímž je reprezentantem, ale obecně celý politický systém a kvalitu vládnutí v České republice,“ míní politolog Zdeněk Zbořil.