Odborník našel chyby i v maturitním testu z fyziky

Praha - Závažné chyby nejméně ve dvou úlohách byly údajně i v maturitním testu z fyziky. S tvrzením přišel učitel fyziky z prestižního pražského gymnázia PORG Pavel Böhm, který působí také na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. Po problémech s maturitním testem z matematiky by to tak byly další chyby při letošních státních maturitách. Fyzika ale patří jen mezi dobrovolné předměty. Centrum pro přípravu maturit Cermat se k testům vyjádří ve čtvrtek. Po vyhodnocení prý zjistili, že celkem u deseti otázek byla více než jedna správná odpověď.

„Problém v úloze dvě Cermat odhalil až po takzvané zpětné validaci, ačkoliv jde o školáckou chybu, kterou by správně provedená oponentura úloh měla odhalit ještě před umístěním v ostré verzi testu,“ uvedl Böhm v dopise médiím. Další chyba je podle něj v úloze číslo tři, kde měli žáci uvést, jaký údaj přibližně ukazuje siloměr na povrchu Měsíce, jestliže na povrchu Země ukazuje 120 newtonů. Podle Cermatu je správná odpověď 20 newtonů, podle Böhma ale mohou být správně všechny nabízené odpovědi.

„Z celkového počtu 1 254 testových úloh shledala komise u deseti úloh více než jedno správné řešení,“ sdělil Cermat. Kompletní zadání testů i se správnými odpověďmi zveřejnilo centrum v úterý na webu. Podrobněji budou zástupci Cermatu rozebírat testy ve čtvrtek na tiskové konferenci.

Studenti se výsledky testů dozvěděli v úterý nebo dnes, pokud nejsou se známkami spokojeni, mohou si do pěti dnů podat žádost o přezkum. Podle Böhma je to ale „naprosto nedostatečná doba na to, aby někdo kvalifikovaný zpracoval oponentský posudek testu a poradil studentům, ve kterých úlohách je Cermat případně mohl poškodit“.

Druhý ročník maturit zatím nejvíce poznamenaly problémy s testy z matematiky v obtížnější verzi. Byly totiž výrazně těžší než loni, a Cermat proto musel zmírnit hodnocení. Úřad i ministr školství Petr Fiala se už za pochybení omluvili. Podle ředitelů škol ale chyba povede k tomu, že příští rok si už těžší verzi maturit nikdo nevybere.

Vydáno pod