Rath prý nehrál hlavní roli

Praha – Bývalý středočeský hejtman už má mezitím za sebou první noc v litoměřické vazební věznici. Podle médií byla Rathova role druhotná a machinace s veřejnými zakázkami údajně chystali jiní. Na úplatky si, jak tvrdí Aktuálně.cz, dali stranou 24 milionů. Sedm, které Rath dostal, se prý ještě mělo dělit. Vedle rekonstrukce Buštěhradu je podle Práva podezřelé například i dění kolem domova důchodců v kladenské nemocnici, nákup stomatologického robota a oprava budovy gymnázia v Hostivici. Sám Rath podle svého advokáta stále věří, že vše vysvětlí.

Podle médií se může jednat o ovlivňování zakázek ve velkém. Kauza údajně začala loni na podzim, kdy si Rathovi spolupracovníci Petr Kott a Kateřina Pancová vyhlédli projekt na rekonstrukci buštěhradského zámku, právě od nich měl dostat krabici, do které se běžně vejde šest lahví vína, policie v ní ale našla peníze. „Všichni si byli jisti tím, že na ně nikdo nepřijde a že jsou tedy beztrestní, “ napsal deník Právo s tím, že u samotného předání krabice s penězi byli jen tři lidé – Rath, šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její partner, bývalý poslanec ODS Petr Kott.

Rathova historka o vínu

Rath s Pancovou údajně mají rádi každý jinou barvu vína – jeden červené, druhý bílé. Dohodli se prý tedy na tom, že když Rath kdykoli od kohokoli dostane druh vína, který nepije, věnuje ho Pancové a naopak. A právě pomocí této historky hejtman policistům vysvětloval důvod, proč dostal od Pancové víno. (zdroj: Právo)

Rath na rozdíl od zbytku skupiny u výslechu vypovídal prý podrobně a obsáhle. O sedm milionů, které měl u sebe, se měl podle Práva dělit. Otázka „s kým“ je ale bez odpovědi. Celkem mělo na úplatky padnout 24 milionů z nadhodnocené zakázky na rekonstrukci zámku v Buštěhradu, což uvedl server Aktuálně.cz s odvoláním na policejní materiály. 

NC: Rath v litoměrické věznici (zdroj: ČT24)

Vyšetřovatelé protikorupční policie podle Práva začali celý případ rozplétat loni v listopadu. Původně vůbec neměli v hledáčku samotného Ratha, nýbrž firmy ucházející se o zakázky středočeských nemocnic a kraje i osoby, které se staraly o tendry i peníze pocházející z eurofondů. Podle médií sledovala podezřelé od října, aktérům prý odposlouchávala telefony a měla štěnice na místech, kde se scházeli. Státní zástupkyně Bradáčová uvedla, že měla kauza počátek v Ústeckém kraji, a proto ji mají na starosti tamní policisté a žalobci. „Odtud vedly nitky k Rathovi,“ řekla Blesku. Podle MFDnes přišla policie na stopu skupiny při rozkrývání jiné kauzy - údajných daňových podvodů Rathova spolupracovníka Filipa Bušiny.

Jak to nejspíš bylo (zdroj: Aktuálně.cz)

Kott a Pancová podle policie celý plán vymysleli. Potřebovali však spojence na středočeském krajském úřadu, který by jim pomohl zakázku ve prospěch spřízněné firmy ovlivnit. Tím měl být Rath. Je podezřelý, že zajistil pro kraj nového projektanta, který zakázku nadhodnotil.

Ten původní trval na tom, že rekonstrukce v Buštěhradě nepřijde na víc než 160 milionů, nový projektant však zakázku hravě vyčíslil na více než 210 milionů.

Pak ale bylo ještě potřeba zařídit, aby krajští radní vybrali za vítěze zakázky společnost Konstruktiva Branko, vedenou Pavlem Drážďanským. Policie tvrdí, že tady pomohl Rath. S pomocí další osoby na úřadu hejtmana zařídil, že cena nabízená Konstruktivou Branko byla nejnižší. Trojice s ním byla údajně dohodnutá na tom, že jim za to dá milionové úplatky. 

Celkem bylo podle policejní verze na úplatky určeno 24 milionů, přičemž dělit se měli jen Rath a životní partneři Kott a Pancová.

Rath podle advokáta nevěděl, co nese

Davida Ratha bude obhajovat advokát Adam Černý. Ten pro iDNES uvedl, že krabice s penězi,  s níž ho policisté chytili, byla zavřená, nemohl tudíž vědět, co nese. Obvinění z přijetí úplatku se podle něj z větší části týká rekonstrukce zámku v Buštěhradě. „Ale David Rath měl nulovou možnost výběr dodavatelů ovlivnit. Rozhodovala o tom rada kraje a hejtman je jen jedním z jejích členů,“ zdůraznil Černý. V rozhovoru pro Právo Černý řekl, že výslechy Ratha trvaly tři dny a Rath stále věří, že to nějak vysvětlí. „Každopádně to řízení neprobíhá vůbec standardně,“ dodal Černý.

Společnosti spojené s kauzou mohou skončit

Firmám zapleteným do korupční kauzy kolem Ratha hrozí, že mohou být zrušeny. A to v případě, že se prokáže, že jejich představitelé jednali nezákonně jménem a ve prospěch svých společností. S informací přišly Novinky.cz. Zákon o trestní odpovědnosti právnických osob je účinný od ledna a šlo by zřejmě o jeho první aplikaci. Státní zástupkyně Lenka Bradáčová Právu ve středu prozradila, že o jeho využití uvažuje. „Známe ten předpis, zvažujeme ten předpis, otázkou je jen taktika. To je má jediná odpověď,“ uvedla Bradáčová. 

Zákon říká, že pokud se prokáže, že majitel, jednatel nebo i pracovník firmy při páchání trestného činu nejednal na vlastní pěst, ale jako zástupce podniku, soud může takovou firmu pokutovat, zabavit jí majetek, nebo ji dokonce zrušit.

Policie obvinila celkem osm lidí, kromě Ratha ještě čtyři muže a tři ženy, mezi nimiž jsou právě ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a exposlanec ODS Petr Kott. Podle médií je stíhán i šéf stavební společnosti Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský, ředitelka stavební firmy FISA Ivana Salačová a členka představenstva firmy ML Compet Lucie Novanská. Jsou stíháni pro podezření z podplácení, poškozování finančních zájmů EU a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky.

Ratha policie zadržela v pondělí hned poté, co převzal sedmimilionový úplatek. Peníze měl ještě u sebe. Soud na poslance uvalil vazbu z obavy, že by mohl ovlivňovat svědky, pokračovat v trestné činnosti a utéct. Rathův advokát Adam Černý již podal proti zahájení stíhání a uvalení vazby stížnost.

Středočeský kraj zatím povede Rathova dosavadní náměstkyně Zuzana Moravčíková, která musí hlavně prověřit zakázky, kvůli kterým zřejmě celá kauza vznikla. To Rathova sněmovní budoucnost se stala předmětem roztržky mezi předsedkyní dolní komory Miroslavou Němcovou a šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Ten se v úterý ráno seznámil se spisem namísto sněmovní půdy v Lidovém domě, a to Němcové vadilo.

Kdo je kdo v kauze Rath

Lenka Bradáčová (39) - náměstkyně ústeckého krajského státního zástupce a prezidentka Unie státních zástupců; dozoruje Rathovu kauzu. V nedávné minulosti měla na starosti vraždu malého chlapce, kterého zabila matka s přítelem, mačetový útok v Novém Boru či známý případ z Tanvaldu, kdy rozhodla, že zastřelení romského mladíka se nedá kvalifikovat jako vražda. Postavila se například za vyhozeného žalobce, který kritizoval zastavení stíhání Jiřího Čunka, v roce 2009 vyzvala k odchodu nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou a kritizovala i nečinnost pražského vrchního státního zastupitelství v kauze Mostecké uhelné. 

Adam Černý (33) - veřejnosti nepříliš známý advokát, který zastupuje Ratha. Spolumajitel kanceláře Heřmánek & Černý nedávno zastupoval například společnost Bestsport ve sporu o uznání pohledávky za Sazkou, angažuje se i v nadaci Zdeňka Milera. Stojí v čele představenstva firmy Koch & Koch, která pro Středočeský kraj vytvořila webový portál tojecool.cz, který někteří odborníci označili za nekvalitní a předražený. Podle zdrojů MfD stál web téměř dva miliony korun, což ale Černý odmítá. 

Pavel Drážďanský (50) - šéf stavební společnosti Konstruktiva Branko, která vyhrála výběrové řízení na rekonstrukci buštěhradského zámku. Společnost s obratem přes miliardu korun má za sebou řadu významných staveb, například budovu ČSOB v Praze na Pankráci, administrativní komplex Longin Busines Center v Praze či rekonstrukci budovy pražského Vrchního soudu. 

Petr Kott (49) - lékař, bývalý poslanec za ODS (ze strany byl vyloučen), v roce 2006 jako jeden z mála pravicových politiků ve sněmovně podpořil kontroverzní zákon o neziskových nemocnicích, který prosazoval tehdejší ministr zdravotnictví Rath. Později šéfoval pobočce Všeobecné zdravotní pojišťovny ve Středočeském kraji, je blízkým spolupracovníkem Ratha. 

Lucia Novanská (32) - v minulosti podle tisku zastávala významnou funkci ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv, dnes členka představenstva společnosti ML Compet. Tu si podle médií Středočeský kraj najal pro přípravu tendrů po celém kraji, zejména pak u dostaveb krajských nemocnic v Příbrami, Kladně a Mladé Boleslav. Firma patří Miroslavu Lepilovi, místopředsedovi středočeské krajské organizace ČSSD, podle Hospodářských novin ji minulosti vlastnil Filip Bušina, někdejší Rathův spolupracovník, stíhaný pro stamilionové daňové úniky. 

Kateřina Pancová (41) - ředitelka kladenské nemocnice, členka předsednictva ČSSD a blízká spolupracovnice Ratha. S ním spolupracovala již v LOK, spolu vlastnili firmu Paracelsum, donedávna stála v čele příspěvkové organizace Krajská nemocnice Středočeského kraje, kterou nechal Rath založit v červenci 2009 a která měla zastřešit středočeské nemocnice. 

Ivana Salačová (52) - šéfka stavební společnosti Fisa ze Slaného, která se mimo jiné podílela na rekonstrukci budovy gymnázia v Hostivici. Fisa s obratem přesahujícím 150 milionů korun ročně staví především infrastrukturu obcí (kanalizace, vodovody, místní komunikace) na Kladensku a v okolí Prahy. Podle obchodního rejstříku zasedá Salačová v orgánech i několika dalších firem zabývajících se mimo jiné pronájmem budov. Vlastní také byt v centru Harrachova. 

Tomáš Sokol (60) - jeden z nejznámějším českých advokátů, začátkem 90. let ministr vnitra ČR. V kauze zastupuje Pancovou a Kotta. V ostře sledovaných kauzách obhajoval například Radovana Krejčíře, Bohumila Kulínského, Jiřího Paroubka či fotbalového funkcionáře Ivan Horníka, předloni úspěšně zastupoval vládu u Ústavního soudu ve sporu o zrušení krajně pravicové Dělnické strany.