V kanceláři hejtmana mají skončit lidé napojení na Ratha

Praha - Pověřená hejtmanka Středočeského kraje Zuzana Moravčíková (ČSSD) se chce v kanceláři hejtmana zbavit lidí napojených na jejího předchůdce Davida Ratha, kterého vazebně stíhá policie kvůli přijetí úplatku. Zda budou personální změny rozsáhlejší a dotknou se třeba i některých vysoce postavených úředníků, prý vyplyne až z policejního vyšetřování. Podle středočeské ODS musí kraj po odchodu Davida Ratha především zajistit čerpání peněz z fondů EU, občanští demokraté proto chtějí změny ve vedení kraje i ve výboru regionální rady. ODS žádá koalici ČSSD a KSČM o svolání zastupitelstva, aby mohlo být zvoleno nové vedení kraje. Kraj by se měl podle ODS také připojit s žalobou k trestnímu stíhání.

„Nebudou pro mě pracovat lidé, kteří byli v blízkosti hejtmana,“ uvedla Moravčíková s tím, že by ale na druhou stranu nechtěla „zatřást“ s celým krajským úřadem. Proto by se personální obměna měla týkat jen jejího nejbližšího okolí. „Musím si vytvořit kabinet, kterému budu moci věřit,“ dodala. Kdo konkrétně bude muset odejít, neuvedla. Moravčíkovou v čele kraje musí ještě potvrdit zastupitelstvo. Vedení sociálních demokratů ve středních Čechách by ji chtělo také v čele stranické kandidátky pro podzimní krajské volby, kde by rovněž vystřídala Ratha.

Pověřená hejtmanka už ve středu novinářům řekla, že nechá prověřit čerpání a uzavírání smluv z regionálního operačního programu. Přednostně se chce zaměřit na plán rekonstrukce buštěhradského zámku, který je předmětem zájmu detektivů. Pokud se prokáže, že někteří úředníci jsou s těmito kauzami spjati, budou muset z úřadu odejít. „Zatím ale nemám indicie, že je za tím někdo z úředníků,“ dodala. Dnes už prý zadala Moravčíková řediteli úřadu příkaz, aby jí shromáždnil veškeré podklady k Buštěhradu.

Podle kandidáta ODS na hejtmana Raduana Nwelatiho nejde v Rathově korupční kauze o selhání jednotlivce. Důvěryhodný podle něj není nikdo ze stávajícího vedení kraje ani pověřená hejtmanka Zuzana Moravčíková. „Všichni podporovali to, co se tady na kraji dělo,“ dodal předseda klubu Ladislav Kutík. Podle občanských demokratů by měla ČSSD přehodnotit i svou kandidátku do podzimních krajských voleb. Podle Kutíka je to „sestava pohrobků Davida Ratha“.

Pověřená hejtmanka ale kritiku ODS odmítá: „Já mám svědomí čisté, já se můžu každému podívat do očí. Mou povinností je napravit škody, které se staly. (…) Já jsem měla na starosti majetek a co se týká majetku, tak za tím si stojím, že se tam nic nekalého nedělalo. Co se týká veřejných zakázek, to nebylo v mé kompetenci – to bylo v kompetenci jiného náměstka.“

Podle ODS by teď měl kraj prověřit všechny investice z minulé doby a připojit se s žalobou o náhradu škody k trestnímu stíhání. „Víme, co se stalo, když Česká republika toto promeškala. My si myslíme, že občané Středočeského kraje by o ty peníze neměli přijít,“ prohlásil zastupitel za ODS a kladenský primátor Dan Jiránek. Podle Moravčíkové by to ale bylo složité, protože hejtmanství netuší, jaká mu vznikla škoda.

Policie obvinila celkem osm lidí, kromě Ratha ještě čtyři muže a tři ženy. Skupina se podle kriminalistů podílela na machinacích s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Jde o ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a exposlance vyloučeného z ODS Petra Kotta. Podle médií je stíhán i šéf stavební společnosti Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský, ředitelka stavební firmy FISA Ivana Salačová a členka představenstva firmy ML Compet Lucia Novanská. Jsou stíháni pro podezření z podplácení, poškozování finančních zájmů EU a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky.