Ministr Fiala odkládá reformy i školné, chce jednat s akademiky

Praha - Ministr školství Petr Fiala slíbil dnes vysokým školám, že věcné záměry zákonů o vysokých školách a finanční pomoci studentům nepředloží vládě, dokud je neprojedná s jejich reprezentacemi. Podobně chce postupovat i při přípravě zápisného na veřejných vysokých školách. Po dnešním zasedání sněmu Rady vysokých škol (RVŠ) to novinářům řekl její předseda Jakub Fischer.

„Pro nás je podstatná informace pana ministra, který řekl, že není v současné době připraven předložit věcné záměry těchto zákonů k projednání vládě. Chce oba záměry projednat s Českou konferencí rektorů a Radou vysokých škol. Připustil, že není vyloučené, že bude postupovat cestou novely stávajícího zákona,“ řekl Fischer.

Místopředseda RVŠ profesor Jiří Zlatuška doplnil, že byť mluvil dnes na sněmu ministr ve velmi diplomatickém tónu, je podle něj zřejmé, že výhrady reprezentace vysokých škol k připravovaným normám jsou na místě.

V médiích se objevily informace, že by studenti měli platit zápisné od podzimu nebo od ledna příštího roku. „Jak bylo panem ministrem dnes prezentováno, žádný z těch návrhů na stole není. Žádné analýzy s tím spojené, z čehož z hlediska znalosti legislativního procesu můžeme zcela jistě říci, že nic takového v nejbližší době nemůže hrozit,“ řekl Zlatuška.

Místopředseda RVŠ a předseda Studentské komory Miroslav Jašurek uvítal, že nový ministr chce otevřít širší debatu nad reformními záměry a hodlá všechny návrhy prodiskutovat s vysokými školami. Jeho předchůdce Josef Dobeš dával návrhy k reformě vysokého školství vládním legislativcům bez projednání s vysokoškolskou reprezentaci. Nový ministr, který se poprvé v nové funkci účastnil jednání RVŠ, dnešním vyjádřením naznačil, že jeho postup se bude lišit.

RVŠ jednala dnes také o rozpočtu. Letos přijdou vysoké školy kvůli vládním úsporám o 568 milionů korun. Omezí se investice, zatím se to nedotkne provozu škol. Sněm chtěl od ministra informace o škrtech také pro příští rok, Fiala je prý zatím nemá.

Rozhovor s Jiřím Zlatuškou a Jiřím Nantlem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod