Grémium ČSSD vyzvalo Ratha, aby se vzdal místa ve sněmovně

Praha - Kvůli kauze kolem bývalého hejtmana Davida Ratha, který je v současné době ve vazbě, se sešlo grémium ČSSD. Vrcholný stranický orgán Ratha vyzval, aby se vzdal poslaneckého mandátu. Vedení ČSSD se také distancovalo od dalších obviněných v Rathově korupční kauze. Ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Pancové a exposlanci Petru Kottovi pozastavilo členství. Rath se svými spolupracovníky podle Lidových novin prý zamýšlel koupit si vlastní nemocnici. Novinky.cz zase přinášejí informaci o tom, že Rath věděl, že jde k Pancové pro úplatek, dokazují to prý odposlechy. Server Česká pozice navíc přišel s tím, že policie v příštích dnech obviní ještě další osoby.

Rath už rezignoval na členství v ČSSD a všechny funkce ve středu, ponechal si však poslanecký mandát. Podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) by ho sociální demokraté měli přimět k opuštění dolní komory parlamentu. „Politické grémium je přesvědčeno, že vznesená obvinění vůči Davidu Rathovi jsou natolik závažná, že není možné, aby pokračoval ve výkonu veřejné funkce,“ řekl předseda strany Bohuslav Sobotka po prvním jednání vedení strany od vypuknutí kauzy. ČSSD podle svého předsedy trvá na tom, že by o vině či nevině Ratha měl rozhodnout soud, nikoli Poslanecká sněmovna.

ČSSD se distancovala od členů spojených s Rathovou kauzou

Širší vedení strany odhlasovalo pozastavení činnosti stíhaným středočeským členům - ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Pancové a exposlanci Petru Kottovi. K odchodu vyzvali další dva středočeské sociální demokraty. Rath by měl složit poslanecký mandát. Skupina celkem osmi obviněných podle policie zmanipulovala zadání tendru na rekonstrukci buštěhradského zámku za evropské peníze.

„Přijali jsme usnesení, o kterých jsme mluvili v minulých dnech. Na základě stanov předsednictvo pozastavilo členství Kateřině Pancové a Petru Kottovi,“ uvedl Sobotka po tříhodinovém zasedání. Předsednictvo také vyzvalo Miroslava Lepila a Johanu Novotnou, aby ukončili členství v ČSSD, dotyční se podle Sobotky pohybovali v blízkosti vyšetřovaných subjektů a jsou předmětem vyšetřování policie. Oba pracovali ve firmě, která zprostředkovávala výběrová řízení na evropské projekty. Předsednictvo také navrhlo sobotnímu zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD, aby vyzvalo Ratha ke složení mandátu.

Milan Urban, poslanec ČSSD o tom, jak by měla na Rathovu kauzu reagovat středočeská organizace ČSSD:

„Politická odpovědnost je jasná. Středočeské vedení by mělo vyvodit politickou odpovědnost. Mělo by dát funkce k dispozici, tedy odstoupit, svolat mimořádnou konferenci, kde by proběhly nové volby a současně by probíhaly i nové primárky pro volby do kraje.“

Jednání předsednictva ale nevyvodilo další personální důsledky pro vedení středočeské krajské organizace ČSSD. V příštích týdnech nicméně budou organizace v kraji řešit, jak se ke kauze postavit. Spekuluje se o konci poslance Richarda Dolejše v čele středočeských sociálních demokratů. Podle některých informací slíbil, že se funkce vzdá zhruba do 14 dnů. O výzvě k Dolejšově rezignaci dnes předsednictvo dokonce hlasovalo, několikrát však bylo podle Sobotky usnesení změněno a nakonec nebylo schváleno.  

Ceskapozice.cz: Existují další pochybné transakce spojené s Rathem

V případu prý existuje mnohem víc důkazů než zabavených sedm milionů korun. Tvrdí to server Česká pozice. Policie měla redakci serveru potvrdit, že v příštích dnech obviní další osoby. Má se jednat o pracovníky krajského úřadu a středočeské politiky. Pondělní předávka peněz prý neměla být první. Policie údajně zachytila další pochybné finanční transakce, u kterých figuruje i Rathovo jméno. 

Předsedkyně kontrolního výboru středočeského zastupitelstva Dagmar Nohýnková se domnívá, že v kraji ale nastalo uvolnění. „V mnohých ta situace vzbuzuje obavy, kam až ta chapadla ještě povedou,“ dodala v Interview ČT24. Bez Ratha prý v úřadu neproběhlo nic a kontrolní výbor neměl a nedostával informace o důležitých zakázkách, které požadoval. Nohýnková chce proto postupně projít a překontrolovat všechny zakázky a smlouvy. „Začneme Buštěhradem, ale ty pochybnosti jsem měla u více zakázek. Projdeme to, kde předtím nebyla vůle.“ Podle Nohýnkové by se měly navíc všechny rozběhnuté tendry stopnout a u již vysoutěžených zakázek mělo zastavit financování.

Vlastní nemocnice jako politický „vejminek“

Skupina osmi obviněných podle policistů zmanipulovala zadání tendru na rekonstrukci buštěhradského zámku. Pancová a Kott podle médií nechali upravit projekt financovaný z evropských fondů tak, aby se cena za opravy zvýšila o 46 milionů korun. Rath s tím prý souhlasil. Policie pak Ratha v pondělí večer dopadla se sedmimilionovým úplatkem v krabici od vína. Hned následující den na něj byla uvalena vazba. Zbytek obviněných vyslechlo rozhodnutí o vazbě ve čtvrtek.

Všech sedm obviněných si ale podalo stížnost proti tomu, že je ústecký okresní soud poslal do vazby. Rath tak podle svého advokáta učinil už ve středu. Případem se proto bude zabývat ještě odvolací krajský soud. 

Na stopu skupiny kolem Davida Ratha policii přivedlo trestní oznámení. Podal ho loni na podzim konkrétní člověk na státním zastupitelství v Brně. Konkrétně směřovalo na praktiky kolem rozkrádání dotací na severu Čech. Detaily nechtějí žalobci zveřejnit. Lidové noviny přišly s verzí, že si tři lékaři možná chtěli za finance odkloněné z evropských dotací pořídit vlastní nemocnici. A to zřejmě kvůli obavám z možného konce své politické kariéry.

Rath si byl úplatku vědom, dokazují odposlechy

Podle serveru Novinky.cz si byl David Rath v osudný pondělní večer dobře vědom toho, že si jde do domu své známé Kateřiny Pancové a jejího přítele Petra Kotta v Rudné u Prahy pro úplatek. Podle zjištění deníku Právo to dokazují policejní odposlechy všech zúčastněných aktérů kauzy.