Soud poslal bývalého místostarostu Kolína do vězení kvůli korupci

Praha - Krajský soud v Praze poslal bývalého místostarostu Kolína Romana Pekárka na šest let do vězení. Pekárek si měl podle obžaloby říct o milionový úplatek za výhodný odprodej městských pozemků – za to mu hrozilo až 12 let vězení. Zároveň s Pekárkem byl odsouzen i podnikatel Petr Lička, za podplácení ho soud poslal do vězení na rok. Soud uložil nepodmíněné tresty, přestože se podle něj přijetí úplatku neprokázalo. Kauzou se bude zabývat pražský vrchní soud, oba obžalovaní se proti verdiktu odvolali. Soud bude pokračovat také občanskoprávním sporem, protože po nich Kolín požaduje náhradu škody přes 26 milionů korun.

Pekárek podle obžaloby v roce 2009 nabídl brněnskému podnikateli Petru Ličkovi, že mu zařídí prodej asi 92 tisíc metrů čtverečních v průmyslové zóně Šťáralka za 15 milionů korun, což bylo údajně výrazně pod cenou. Cena stanovená znalcem byla nejméně 41 milionů Kč.   

Pekárkovi se pak podařilo přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo, že vzhledem k hospodářské krizi za pozemek není možné dostat více. Bývalý kolínský místostarosta od začátku prohlašoval, že je nevinný, u soudu ale odmítl vypovídat. Spolu s Pekárkem byl souzen také podnikatel Lička, kterému hrozilo až pět let vězení za podplácení.   

Státní zástupce Petr Jirát požadoval, aby soud bývalému kolínskému místostarostovi uložil trest kolem sedmi let vězení. Pro Ličku pak požadoval nepodmíněný trest na jeden rok. „Korupce je rakovinou tohoto státu, která státu ubírá obrovské finanční prostředky, a je potřeba proti tomu bojovat,“ prohlásil v závěrečné řeči Jirát. Podle něj nepřichází v úvahu, aby v podobných případech padaly tresty podmíněné.

Podle předsedkyně trestního senátu Alexandry Chrdleové soud neměl pochybnosti, že by se trestný čin stal, přestože se přijetí úplatku neprokázalo. „Trestný čin je dokonán již tím, že pachatel úplatek žádá,“ zdůraznila při odůvodnění rozsudku Chrdleová. Pekárka ale zprostila obžaloby ze zneužití pravomoci veřejného činitele, protože podle soudu nepřesvědčoval radní nebo zastupitele, aby pozemek za nižší cenu prodali. Pouze prý postupoval podle dohody s podnikatelem, že cena za pozemky nepřekročí domluvených 15 milionů korun.

Případ se dostal na veřejnost kvůli nahrávce, na které si údajně Pekárek o úplatek říká. Podle soudu ji patrně pořídil podnikatel Lička, prokazatelně se to nedokázalo. Pravost nahrávky zpochybňovali advokáti obou obžalovaných, i soudní znalkyně připustila, že mohl být záznam upraven. „Neobsahuje jediný důkaz o vině obou obžalovaných, (…)Navíc my se domníváme, že nahrávka jako taková byla pořízena neoprávněně,“ řekl novinářům advokát Ličky Jakub Drábek. Podle něj nebylo prokázáno, kdo se na záznamu bavil, a tak se proti verdiktu odvolali. Podle soudu ale advokáti nenavrhli důkaz, který by jejich tvrzení dokázal.

Pekárek po vypuknutí aféry přišel o místo na kandidátce ODS do komunálních voleb, do politického ústraní se musel stáhnout i tehdejší starosta Jiří Buřič (ODS), který údajně o případu věděl. Aféra připravila ODS v Kolíně o výsadní postavení na radnici, po komunálních volbách občanští demokraté ztratili pozice ve vedení města.

Vydáno pod