Země upadá do bezvýznamnosti, tvrdí Filip

Liberec – Pokusit se ještě více vysát peněženky nízkopříjmových skupin - tak charakterizoval předseda komunistů Vojtěch Filip současnou Nečasovu vládu a dodal, že vláda odmítá řešit problémy nebo je řeší stylem „rozděl a panuj“. Lidé vládě ani ústavním činitelům nevěří a ozývají se i hlasy na zrušení politických stran, zahraniční tisk označil situaci za chaos. „Z různých míst jsou signály, že se dramaticky snížila prestiž naší země… země upadá do bezvýznamnosti,“ řekl Filip ve svém úvodním projevu na sjezdu strany s tím, že česká společnost je podle něj v bodu zlomu. „Dívají se na nás jako na korupční zemi,“ dodal. Lid podle Filipa čekají v dohledné době nejhlubší revoluční společenské změny.

Ve svém úvodním projevu Filip obvinil Jiřího Paroubka, že ještě jako předseda sociální demokracie svými projevy před volbami v roce 2010 odrazoval voliče od volby levicových stran. „Nezbylo nic jiného, než vysvětlovat naše pozice, které byly mnohdy často odlišné od Jiřího Paroubka, který často mluvil za celou levici.“

Filip na sjezdu KSČM

"Hromadí se další problémy a spory, které vláda odmítá řešit nebo je řeší pouze způsobem 'rozděl a panuj', a tím jen příslovečně přilévá olej do ohně."

Filip: Lidstvo čekají nejhlubší společenské změny 

Minulá léta znamenala podle Filipa rozvrácení stability a bezpečnosti ve světě. Mírový rozvoj civilizace byl ohrožován radikalizací globálního kapitalismu. Současná hospodářská krize daleko překonává krizi 30. let. Jde o krizi morální. Nápravu vidí šéf českých komunistů jedině v radikální změně samotného systému, nebo alespoň ve výrazné regulaci globálního kapitálu. 

Státy a národy ale podle něj chtějí spravedlivější rozdělování bohatství ve světě a jeho proměnu v mnohopolární svět. Přesvědčen je, že vítězem zápasu o charakter sociálně ekonomického modelu bude Čína se svou moderní ekonomikou a sociálně spravedlivějším řízením společnosti a rozdělováním hmotných statků. 

Kritice Filip podrobil také USA

„Datum 8. srpen 2008 . Nebyl to jen den zahájení olympijských her v Pekingu – den, kdy v duchu antické tradice měly mlčet zbraně. Tenkrát díky jednomu také politikovi, gruzínskému Saakašvilimu, zbraně nemlčely. Věrolomný útok, který musely odrazit ruské jednotky a který také odvrátily a zasadily agresorovi zdrcující porážku, je datem, který je důležitý pro lidstvo. Jde o den počátku soumraku století americké globální geopolitické nadvlády a ekonomické dominance.“ 

„Svět je již několik let svědkem nových kolonizačních válek Spojených státu vedených proti Iráku a Afghánistánu, ale teprve barbarské zničení Libye v plné nahotě ukázalo, co se nám to vlastně před očima odehrává. Byli jsme v přímém přenosu svědky brutálního pošlapání mezinárodního práva systému OSN.“

Během jednání strana voličům slíbila  svobodnou, rovnoprávnou a sociálně spravedlivou společnost. I pro liberecký sjezd komunisté použili heslo z minulých let „S lidmi pro lidi“. Do loga sjezdu vkomponovali siluetu Ještědu. Hora Ještěd s hotelem a vysílačem na vrcholu, kterou nelze od Liberce oddělit, byla také na první straně komunistických Haló novin, které byly delegátům a médiím volně k dispozici. 

Leták, nazvaný Dopis delegátům VIII. sjezdu KSČM 

Většina dosavadního vedení KSČM soustředěná kolem jejího nynějšího předsedy Vojtěcha Filipa vede stranu jako destruktivní živel od prohry k prohře ve volbách, v parlamentní práci, v působení mezi lidmi a v ekonomickém životě. Skupina kolem Filipa podle letáku „zjevně porušuje principy vnitrostranické demokracie a plíživě vytváří režim osobní moci“. Dokument Hlavní úkoly KSČM po VIII. sjezdu prý je pouze osobní iniciativou předsedy Filipa. 

Signatáři Filipa viní z direktivního rozhodování o volebních kandidátkách  KSČM. Jako příklad uvádějí Zlínský kraj, kde byl z prvního místa kandidátky před minulými sněmovními volbami odstraněn nynější kandidát na prvního místopředsedu KSČM, šéf Svazu mladých komunistů Československa Lukáš Kollarčík. „Zvolme společně takové orgány KSČM, které budou zárukou, že se dosavadní problémy a nešvary nebudou opakovat, že naše strana začne opět mezi lidmi vítězit,“ končí text letáku. 

K letáku se hlásí Marxisticko-leninský odborný klub (MLOK) a Iniciativa za obnovu marxisticko-leninského charakteru KSČM. 

Co zaznělo od kandidátů

Filip

„Předkládám koncept, jak by měla KSČM postupovat, aby nejen získávala další autoritu ve společnosti, ale také aby nabízela občanům řešení, jak těch nejpalčivějších problémů v tomto okamžiku, tak i do budoucna v nějakém výhledu.“ 

Grospič

„Nabízím komunistické straně důsledný levicový program, který bude přinášet alternativu vyvedení České republiky z krize a také který bude určitou alternativou vůči ostatním politickým stranám.“ 

Juroška

„Chci poukázat na některé věci, které v KSČM nefungují úplně dobře. To znamená, zejména bych chtěl nabídnout delegátům vizi, kdy daleko výrazněji budeme vystupovat ve společnosti.“

Vojtěch Filip v prvním volebním kole funkci neobhájil

Stávající předseda Filip v prvním volebním kole funkci neobhájil, získal 223 hlasů. Do druhého kola postoupil spolu se Stanislavem Grospičem, pro něhož hlasovalo 135 soudruhů a soudružek. O výsledcích voleb, v nichž bylo odevzdáno 449 platných hlasů, informoval předseda volební komise Pavel Kováčik. Prvního kola volby předsedy se spolu s Filipem a Grospičem účastnil rovněž ostravský komunální politik a vysokoškolský pedagog Martin Juroška, pro toho ale volební komise vylovila z urny 90 hlasů.

Spolu s volbou předsedy delegáti volili rovněž prvního místopředsedu, který bude statutárním zástupcem předsedy. Ani prvního místopředsedu se nepodařilo v prvním kole zvolit. Do druhého kola postoupili funkcionář ústředního výboru a bývalý poslanec Petr Šimůnek se ziskem 100 hlasů a předlistopadový předseda Mezinárodního svazu studentstva Josef Skála se 127 hlasy.

Hlavní úkoly a zaměření práce strany po VIII. sjezdu KSČM

Komunisté nevzdávají svůj dlouhodobý cíl - socialismus, který považují za první fázi komunismu. Chtějí obhajovat pokrokovost a zákonnost myšlenky socialismu, ve kterém lidé budou odměňováni podle práce a majetek nebude rozhodujícím kritériem pro společenské zařazení. 

KSČM připouští, že se svět za více než 150 let, které uplynuly od vize socialistického společenského řádu Karla Marxe a jeho následovníků, změnil. „…komunismus a jeho prví fáze - socialismus je však stále aktuálním a humánním cílem lidstva.“ Jeho podoba i cesty k němu se ale budou lišit od představ klasiků marxismu-leninismu. Komunisté proto uspořádají samostatnou teoretickou konferenci, ze které by vzešly zásadní materiály o možné cestě k socialismu. Spolupracovat hodlají se spřátelenými komunistickými a radikálně levicovými evropskými stranami. 

Sjezdový materiál uvádí, že „československá cesta k socialismu, jež byla proklamována v prvních poválečných letech, byla uskutečnitelná a je možné na některé z jejich prvků navázat“. Předpokladem je vypracování analýzy vývoje v Česku a v zemích, které se po válce vydaly socialistickou cestou, zvláště pak analýzy chyb a nedostatků, které vedly k pádu prvního pokusu o socialismus v Evropě. 

(Určeno ke schválení v Liberci)

           
Kdo všechno usiloval stát se předsedou komunistů

Vojtěch Filip (57) - vystudoval práva na univerzitě v Brně. Až do roku 1990 byl právníkem v podniku Sfinx České Budějovice. V období 1990 až 1992 byl poslancem Federálního shromáždění. V roce 1993 si otevřel vlastní advokátní kancelář. Od roku 1996 je poslancem, v letech 2002 až 2010 byl místopředsedou Poslanecké sněmovny. Členem strany je od roku 1983. V květnu 1994 se neúspěšně utkal o funkci předsedy strany s Miroslavem Grebeníčkem, Grabeníčka nahradil až 1. října 2005. V roce 1991 komise pro objasňování událostí 17. listopadu označila Filipa za agenta StB. Obvodní soud v Českých Budějovicích v roce 1992 konstatoval, že Filip vědomě spolupracoval s československou rozvědkou, ale nevěděl, že služba organizačně patří pod komunistickou StB.

Stanislav Grospič (47) - v roce 1987 ukončil studium práv na Univerzitě Karlově v Praze, kde potom postgraduálně vystudoval obor správní právo. Poslancem je od roku 2002, je místopředsedou ústavně právního výboru. Grospič je považován za představitele konzervativní linie v KSČM. V květnu 2008 neúspěšně kandidoval na předsedu KSČM, když pro něj hlasovala zhruba čtvrtina delegátů sjezdu. V říjnu 2009 byl ústředním výborem strany zvolen místopředsedou KSČM pro odborné zázemí a vztahy k občanskému sektoru. Je předsedou Středočeské krajské rady KSČM.

Martin Juroška (36) - vystudoval ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava, kde nyní působí jako pedagog. Od roku 2002 je zastupitelem městského obvodu Ostrava-Michálkovice a v současnosti je i starostou tohoto obvodu. Od roku 2006 je také zastupitelem statutárního města Ostravy.

Komunisté opustí podještědí s jasně definovaným cílem. Chtějí předčasné volby, které ukončí vládu Petra Nečase a její reformy. Zastavit chtějí také církevní restituce.