Se změnou jízdního řádu ubývá Pendolin i regionálních vlaků

Praha – Mění se jízdní řád vlaků. Historicky poprvé je za celý rok pouze jediná změna platného grafikonu, tím více jsou novinky očekávány. Týkají se dálkové i regionální dopravy, většinou bude jejich důsledkem mírný útlum. Končí část spojů SC Pendolino, o prázdninách dokonce bude jezdit zhruba jenom polovina z dosavadní nabídky. Z krajů se rozhodli škrtat zejména na jihu Čech a v Královéhradeckém kraji.

Hořké plody konkurenčního boje: spojů ubývá

O trochu horší spojení s Prahou má nově Ostravsko. České dráhy opět přeorganizovaly systém vlaků SC Pendolino, takřka zrušily spoj, který jede po jedenácté dopoledne z Prahy (nově jezdí jen v pátek), navíc pár ranních spojů pojede o prázdninách pouze v pondělí. Některé další spoje budou omezeny o víkendech, současně ale pojede v pátek a neděli ještě jeden posilový pár (ve 14:12 z Prahy, v 16:41 z Ostravy). Ranní spojení z Prahy do Ostravy bude ještě více ztíženo tím, že expresní vlak Beskyd (odjezd po čtvrté ráno z Prahy) nově jezdí v úseku Praha – Ostrava pouze v pondělí a opačným směrem jen v neděli (dále do Žiliny jede denně).

Nový provoz vlaků SC Pendolino

  • SC 30/31 – zkráceno do trasy Praha – Ostrava – Praha (dosud v sobotu až do Žiliny)
  • SC 32 – v pondělí zkráceno do trasy Český Těšín – Praha (dosud ze Žiliny), po zbytek týdne zůstává výchozí z Ostravy
  • SC 33 – v prac. dny zkráceno do Ostravy (dosud do Č. Těšína), v neděli do Č. Těšína (dosud do Žiliny)
  • SC 500/501 – o prázdninách pojede pouze v pondělí, jindy beze změny (dosud v pracovní dny)
  • SC 502 – beze změn
  • SC 504 – o prázdninách pojede pouze v pondělí a sobotu, jindy v pracovní dny (dosud denně)
  • SC 505, 506 – beze změn
  • SC 507 – jede pouze v pátek (dosud v pracovní dny)
  • SC 508 – jede pouze v pátek a neděli (dosud v pracovní dny)
  • SC 509–511 – beze změn
  • SC 512 – nový vlak Ostrava – Praha, jede pouze v pátek a neděli
  • SC 513 – o prázdninách pojede pouze v pátek a neděli, jindy beze změny (dosud denně kromě soboty)
  • SC 514 – beze změn
  • SC 515 – jede pouze ve čtvrtek, o prázdninách vůbec (dosud denně)
  • SC 516 – jede pouze ve čtvrtek a neděli, o prázdninách pouze v neděli (dosud denně kromě soboty)
  • SC 517 – jede denně (dosud denně kromě soboty)
  • SC 519 – nový vlak Praha – Ostrava, jede pouze v neděli
  • SC 1511 – nový vlak Praha – Ostrava, jede pouze v pátek a neděli
  • Regiojet autor: Milan Dolejší, zdroj: ČT24
  • Expresní vlak ČD autor: Milan Dolejší, zdroj: ČT24

Minulostí je také zajíždění Pendolina do Žiliny. Dráhy zkrátily oba spoje, které o víkendech jezdily za hranice, do vnitrostátní trasy. Jednotky řady 680 – původně nakoupené výhradně kvůli mezistátním trasám – tak definitivně zůstávají na českém území a za hranice se nepodívají ani občas.

Dráhy se tak daly na ústup před svým žlutým soupeřem. Dosud s konkurencí válčily všemi možnými způsoby a spoje na trase Praha – Ostrava, za kterou letos od státu už nedostávají ani korunu (s výjimkou objednaných posilových rychlíků v pátek a neděli), spíše posilovaly.

Sedm souprav rychlovlaku Pendolino si přitom České dráhy pořídily před sedmi lety za víc než čtyři miliardy korun. Teď jich ale bude jezdit jen pět, dvě budou stát. Dvě soupravy jsou připraveny jako záložní. Popřípadě jedna souprava, na té probíhá trvalá údržba, konstatuje mluvčí ČD Petr Šťáhlavksý.

Vlakem po D1?

Ještě více vlaků by naopak mohlo jet z Brna do Prahy. ČD si zarezervovaly trasy pro dva dopolední vlaky v tomto směru a dva odpolední v opačném. Vlaky ponesou název D1 Express a mají být vedeny od vyhlášení. „Dálniční expresy“ nemají mezi Prahou a Brnem vůbec nikde zastavovat, jízdní doba ale bude delší než u běžných expresních vlaků Praha – Brno, které přitom zastavují v Pardubicích a Kolíně nebo České Třebové. Ty urazí trasu mezi oběma metropolemi v čas 2:37, spoje D1 Express pojedou z Prahy do Brna 2 hodiny a 42 minut.

D1 Express

  • z Brna: 6:15, 7:15
  • z Prahy: 17:03, 18:03

všechny vlaky jedou pouze v pracovní dny a až od vyhlášení

Mění se také nabídka mezistátního železničního spojení – rovněž k horšímu. Z destinací, kam je možné dojet z Česka bez přestupu, vypadl polský Štětín. Ranní Eurocity z Prahy je zkráceno do Berlína, dále je možné cestovat regionálními vlaky se dvěma přestupy.

Kdo může za změny

Jenom z malé části je to, jak jízdní řád vypadá, zásluha nebo naopak chyba dopravců, jako jsou České dráhy nebo Regiojet. Regionální vlaky (osobní a spěšné) jezdí tak, jak si přejí krajské úřady, případně organizace, jejichž prostřednictvím kraje objednávají veřejnou dopravu. Rychlíky a expresy, částečně i vlaky Eurocity, jezdí na objednávku ministerstva dopravy. Všechny expresní vlaky (tj. Expres, Intercity, Eurocity) mezi Prahou a Ostravou ovšem jezdí na podnikatelské riziko, spoje ČD (kromě dvou dosavadních Pendolin), které pokračují na Slovensko, jsou však v úseku z Ostravy na hranice objednány. Omezení provozu Pendolin a Expresu Beskyd mezi Prahou a Ostravou je naopak suverénním rozhodnutím drah. Konkrétní časová poloha vlaků je potom rozhodnutím Správy železniční dopravní cesty. Ta sice v železniční dopravě plní podobnou funkci jako ŘSD a krajské správy v silniční dopravě, ale vzhledem k nižší kapacitě a vyšším bezpečnostním standardům na železnice také přesně určuje, kdy který vlak může jet.

Vlaky odjíždějí z jihovýchodu Čech

Jihočeský kraj objednal pro druhou část letošního roku hned několik nových spojů, současně ale jiné vlaky omezí. Spojení se zlepší na trasách z Českých Budějovic do Čimelic, Dívčic i Vyššího Brodu, úpravy čekají také dopravu na šumavských lokálkách, kde přibude i nový prázdninový spoj Černý Kříž – Nové Údolí. Co však kraj přidá jižně a západně od krajského města, to ubere na východě. Vlaky, které jsou podle měřítek krajských úředníků málo vytíženy, zmizí z tras Jindřichův Hradec – Popelín a z meziregionální tratě Kostelec u Jihlavy – Slavonice.

Pardubický kraj začal odstraňovat některé úpravy, které provedl v prosinci, cestující je však ostře kritizovali. Většina vlaků tak nově zastavuje například ve Dvořisku na trati Choceň – Vysoké Mýto, více spojů zastaví také v Třebovicích v Čechách. Sousední Královéhradecký kraj, který má s Pardubickým krajem společný integrovaný dopravní systém, potom připravil drobné škrty. Především dále omezí železniční dopravu do Solnice. Tři z šesti párů vlaků zajíždějících dosud do Solnice nově končí už v Rychnově nad Kněžnou. Nic se nemění na tom, že v sobotu nejede žádný vlak a v neděli jediný. Škrty se dotknou také vlaků na Broumovsku a prázdninového provozu mezi Nymburkem a Jičínem a jednotlivých spojů na některých dalších tratích.

Na prázdniny zrušil Olomoucký kraj objednávku tří párů spojů Olomouc – Senice a zpět a jednotlivých spojů na dalších tratích. V září však bude provoz všech dočasně zrušených vlaků v regionu opět obnoven.

Objeví se i několik nových spojů. Kromě změn, které v jižních Čechách převedou část vlaků z východu na západ kraje, objednal nové spojení například Plzeňský kraj. Ten nechá na své náklady prodloužit ranní rychlík Plzeň – Cheb, který z vůle státu od prosince už nezačíná v Praze.

Eshop ČD bude už jako bězná pokladna

Největší omezení, které se dosud týkalo jízdenek Českých drah zakoupených na internetu, dopravce dnes ruší. Jízdenky už nebudou vázány na konkrétní vlak, bude tedy možné využít je kdykoli během dne – stejně jako bězné lístky zakoupené v pokladně. Oproti dosavadní praxi však dráhy zkomplikují jejich případné vyzvednutí. Elektronické jízdenky je totiž možné buď vytisknout po zakoupení z počítače, nebo je vyzvednout na nádraží z automatu či u pokladny. Vyzvedávání u pokladny však nově bude „trestáno“ poplatkem 40 korun.

Tím, že začala platit změna jízdního řádu 2012, obrací se pozornost železniční veřejnosti k jízdnímu řádu 2013. Již v polovině června by měla Správa železniční dopravní cesty dokončit jeho návrh, ke kterému se budou moci vyjádřit krajské úřady. Část z nich obvykle tabulky vyvěšuje na svých webech, své požadavky a námitky k návrhu tak mohou vyjádřit i sami cestující. Uzavírka pro připomínky je vyhlášena na srpen, poslední změny může ještě SŽDC zapracovat v září. Jízdní řád pro období 2012/2013 začne platit 9. prosince.

Vydáno pod