Vinklerova lihová kauza se po letech vrací před soud

Praha - Případ podnikatele Milana Vinklera, který v minulosti za podvodné obchody s lihem dostal šestiletý trest, se vrací na začátek. Kvůli špatné práci s důkazy musí kauzu znovu projednat soud v Plzni, rozhodl dnes pražský vrchní soud. Vinklerovi obhájci ovšem chtějí pro klienta osvobozující verdikt a zvažují proto dovolání k Nejvyššímu soudu.

Vinkler, který na počátku 90. let spolupracoval s miliardářem Petrem Kellnerem, podle obžaloby vedl skupinu tří obchodníků, kteří za pomoci tří celníků připravili stát na daních a clu asi o 25 milionů korun.

Podnikatel údajně zorganizoval v letech 1998 a 1999 dovoz kamionů s lihem z Itálie do Česka. Celníci v Rozvadově prý lživě potvrdili, že přes Českou republiku kamiony pouze projíždějí a že zboží bude zdaněno v cílové zemi - Polsku. Líh ale skončil bez zaplacení cla a spotřební daně v Česku.

Soudy vyměřily Vinklerovi v minulosti za stejné daňové podvody 7,5 roku vězení, nepodmíněné tresty si vyslechla také většina jeho kompliců. Vinkler se ale dlouho zdržoval na neznámém místě, a tak o něm prvostupňový soud rozhodoval jako o uprchlém. Policie Vinklera zadržela až na podzim 2010, vrchní soud mu pak trest zmírnil na šest let.

Nejvyšší soud vrátil Vinklerovu kauzu zpět Vrchnímu soudu kvůli chybám v důkazním řízení. Vinkler totiž tvrdí, že na předvolání k vynesení rozsudku v Plzni z roku 2005 není jeho podpis, což znalec dnes potvrdil. "Krajský soud v Plzni dostal jakýsi roztržený dokument, na kterém byl zfalšovaný můj podpis. Dokument měl hovořit o tom, že soud může proběhnout
bez mé účasti a v podstatě se vzdávám účasti," tvrdí obžalovaný, který podle svých slov o odsouzení tehdy nevěděl.

Vinkler rovněž tvrdí, že celou kauzu zmanipulovali uplacení policisté, a chce to s novými důkazy prokázat. „Bylo mi znemožněno obhájit se a poukázat na korupci v řadách policie, teď snad dostanu příležitost. Mám řadu důkazů, které se budou muset zhodnotit,“ dodal obžalovaný. Případem se ale zřejmě bude místo plzeňského soudu znovu zabývat Nejvyšší soud, protože obhájci Vinklera Tomáš Mach a Tomáš Rydval zvažují další dovolání: podle jejich názoru by měl být Vinkler zproštěn obžaloby.