Dnešní ráno bylo mrazivé, v neděli ale přijde léto

Praha - Dnešní ráno bylo rekordně mrazivé, na horách klesla rtuť až pod minus devět stupňů Celsia. Přízemní mrazíky budou panovat i v sobotu, celkově ale bude víkend slunečný. V neděli se může oteplit až na 27 stupňů Celsia. Uvádí to předpověď Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Dnešní mrazíky poškodily na jižní Moravě vinnou révu.

Teplotní minima byla dosažena na 89 stanicích, které měří nejméně 30 let. Jizerka-rašeliniště hlásí pro dnešní ráno minus 9,4, Kvilda-Perla minus 9,2 a Volary minus 9,1 stupně Celsia. Pod minus osm stupňů klesla teplota i na Jizerce, Rokytské slati, Horské Kvildě a Hliništi. Mimořádné chladno ale bylo také v níže položených oblastech, například v Přerově byly naměřeny minus tři stupně, a byl tak o dva stupně překonán rekord z let 1900 a 1958.

Přízemní mrazíky budou panovat ještě v sobotu ráno, pak už se ale oteplí a minimální teploty se budou pohybovat kolem deseti stupňů. O víkendu rtuť vystoupá výše i přes den, v sobotu má být až 24, v neděli dokonce 27 stupňů. Obloha by měla být jasná, jen v neděli večer se mohou objevit bouřky.

Ojíněná tráva
Zdroj: Tomáš Prouza/Facebook Počasí ČT

Mírné ochlazení a déšť přinese nový týden. Oblačno, přeháňky a bouřky hlásí meteorologové nejméně do čtvrtka. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 19 až 24 stupni, v noci mezi deseti a 14 stupni.

Mrazivé ráno poškodilo vinice na jižní Moravě

Dnešní mrazivé ráno poškodilo vinice na jižní Moravě. Škody mají místní charakter, jejich rozsah se mění podle lokalit. Někteří vinaři počítají škody v milionech korun. Tajemník Svazu vinařů Martin Půček uvedl, že nejvíce jsou poškozené vinice na Slovácku, zničena může být čtvrtina úrody, někde ale až padesát procent. Poškození vinic je podle něj od Znojma po Uherské Hradiště.

Pozor na klíšťata, varují lékaři

Lékaři varují před útoky klíšťat. Aktivita nebezpečných parazitů a tedy i riziko kousnutí klíštětem dosáhnou zítra nejvyššího možného stupně. Ministerstvo zdravotnictví radí lidem, aby nechodili do přírody bez repelentů. Na velkém pozoru před klíšťaty by se lidé měli mít především v listnatých a smíšených lesích. V jehličnatých je o něco bezpečněji a vůbec by je neměli potkat na polích.

I když paraziti nejsou na první pohled vidět, biometeorologové dokáží jejich pohyb a aktivitu díky speciálnímu předpovědnímu systému matematicky spočítat. Vyhodnocují závislost aktivity klíštěte na aktuálních meteorologických podmínkách.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod