Fiala dal šanci pěti Dobešovým projektům

Praha - Z více než dvou desítek vzdělávacích projektů, které plánoval exministr školství Josef Dobeš (VV), dal nový šéf úřadu Petr Fiala šanci pěti. Je mezi nimi například program vzdělávání postižených nebo spolupráce škol a firem. Pokud se k těmto takzvaným individuálním projektům národním (IPN) vyjádří souhlasně i Evropská komise, mělo by na ně z EU jít zhruba 350 milionů korun. Zbytek plánovaných projektů nebylo možné stihnout, řekl Hynek Jordán z ministerstva.

Exministr Dobeš původně plánoval asi 33 projektů za celkem 6,2 miliardy korun. Než na konci března odešel z funkce, stihl rozjet osm z nich s celkovým rozpočtem přes 2,5 miliardy. Ze zbytku vybral Fiala pět projektů, o nichž se nyní bude jednat s Evropskou komisí. „Ve chvíli, kdy největším terčem kritiky nejen u odborné veřejnosti jsou právě některé individuální projekty národní, považuji za naprosto nemožné pokračovat v jejich přípravě,“ sdělil Fiala serveru Česká pozice.

Mezi vybranými je projekt na spolupráci škol a firem; podle údajů, které ministerstvo zveřejnilo v únoru, by na něj mělo jít 70 milionů korun. Na vzdělávání těžce zdravotně postižených má plynout podle původních propočtů 30 milionů, na podporu čtenářské, finanční a matematické gramotnosti žáků základních a středních škol 85 milionů. Dalších 100 milionů by mohlo jít na projekt zaměřený na předvídání potřeb trhu práce, za 64 milionů se plánuje program na podporu neformálního vzdělávání.

V období let 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu podle ministerstva pro místní rozvoj 776,1 miliardy korun.