Zatčený Vladimír Svoboda skrýval „Mrázkův archiv číslo dvě“

Praha - Kompromitující materiály na desítky firem nebo krajských politiků napříč politickými stranami našli kriminalisté u nedávno zatčeného Vladimíra Svobody-Nešpůrka, bývalého policisty a spolupracovníka Františka Mrázka. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu chce na jejich základě otevřít některé staré nevyřešené případy, včetně vražd. Informaci podal deník Právo.

Mrázkův archiv číslo dvě, podklady jsou velmi závažné

Takovýmto názvem by se daly označit materiály, které detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu našli v Nešpůrkově počítači a na různých CD. Na rozdíl od mýtického seznamu někdejšího šéfa českého podsvětí má být ten nově nalezený reálný, obsahuje například utajené informace z vyšetřovacích spisů. O zadržení Nešpůrka mluvil ředitel ÚOOZ Robert Šlachta i v Hyde Parku České televize. „I sami jsme byli překvapeni, co za materiály se tam nachází,“ prohlásil Šlachta v Hyde Parku.

„Ano, na podkladě těchto materiálů by mohlo dojít k otevření dalších, zejména násilných případů, a to včetně vražd,“ uvedl na dotaz Práva Šlachta.

Podle šéfa protimafiánského útvaru teď jeho lidé mají i maximum informací z pozůstalosti Františka Mrázka. Zda jsou propojené s informacemi nalezenými teď u Svobody-Nešpůrka, policie tají.

Kontroverzní podnikatel František Mrázek
Zdroj: ČT24

Probírání se informacemi bude trvat měsíce

„Sami ani zatím nevíme, koho všeho se to týká, je to velký objem informací v datových nosičích a budeme se tím probírat měsíce,“ podotkl Šlachta.

Někdejší Mrázkův spolupracovník má za sebou bohatou minulost - působil taky jako vyšetřovatel kriminálky i ve vojenské misi v Afghánistánu. Kriminalisti ho zadrželi na začátku května spolu s dalšími deseti lidmi, v cele skončilo i pět aktivních policistů.

Došlo ke zneužívání policejních záznamů k vydírání

S jejich pomocí vydírali podnikatele nebo kompromitující informace prodávali. K dispozici měli i nejmodernější techniku, v domě Svobody-Nešpůrka detektivové našli vedle zbrojního arzenálu například i monitorovací systém Agáta za miliony.

„Podle našich prvotních zjištění jde o kompromitující materiály vůči určitým skupinám lidí, které by mohly sloužit k jejich vydírání nebo majiteli těchto dokumentů zajistit od dotyčných osob různé služby či výhody,“ doplňuje Šlachta.

Kriminalisté našli u Svobody kompromitující materiály (zdroj: ČT24)