ČSSD: Rath má vrátit mandát a skončit má i celé vedení kraje

Praha – Ústřední výkonný výbor ČSSD vyzval bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, obviněného z korupce, aby složil poslanecký mandát. Strana se poprvé obrátila i na vedení středočeské buňky - kvůli aféře by prý mělo celé rezignovat. Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka k tomu dodal, že pokud se problémy objeví i v jiných krajích, bude se muset tamní vedení zachovat dle tohoto usnesení a dát své funkce k dispozici. Šéf středočeské ČSSD Dolejš v důsledku výzvy ÚVV navrhne vedení krajské organizace, aby odstoupilo. Stejně by se měli zachovat i krajští radní, soudí. Rath je ve vazbě a o jeho vydání k trestnímu stíhání bude rozhodovat sněmovna. Mandátový a imunitní výbor, kterého se chce poslanec účastnit, zasedne v úterý. Zatím je Rathův případ v gesci ústeckých státních zástupců, nicméně média spekulují o tom, že by případ mohlo převzít Vrchní státní zastupitelství v Praze, vedené Vlastimilem Rampulou.

Sociální demokraté nyní zvažují další kroky, kterými by minimalizovali dopady kauzy. „Myslím, že se musíme snažit získat ztracenou důvěru pro sociální demokracii,“ uvedl místopředseda ČSSD a člen středočeské organizace strany Milan Urban. Exministr, o kterém se hovoří jako o možném Rathově nástupci v čele kraje a kandidátky pro podzimní regionální volby, je pro to, aby kvůli kauze svou funkci opustil i předseda krajské organizace a poslanec Richard Dolejš. Ten po výzvě ÚVV navrhne vedení krajské organizace, aby odstoupilo. Do konce května podle Dolejše zasedne krajské vedení ČSSD, svolat by mělo následnou konferenci. Ta zvolí nové krajské stranické lídry a sestaví novou kandidátku pro podzimní volby. Novou kandidátní listinu by ale podle Dolejše neměl vést exministr průmyslu a obchodu Milan Urban, a to kvůli jeho stykům s lobbisty. Sám Urban ale svou kandidaturu nevylučuje: „Pokud by nebyla jiná alternativa, tak bych o tom přemýšlet musel.“

Milan Urban

„Myslím si, že to vedení, které dlouhodobě podporovalo diktátorskou politiku Davida Ratha a prolínání některých lidí do stranických pozic, z toho prostě politickou odpovědnost vyvodit musí.“

Podle čestného předsedy ČSSD Valtra Komárka strana zatím na kauzu reagovala dobře. Jakékoli „litování“ Ratha podle něj není v takovém případě na místě, i když hejtmanovi sympatizanti s ním mohou lidsky cítit. „Přimlouvám se za ryze politickou reakci strany, která se musí vždycky odříznout okamžitě od korupčních a zločinných kauz,“ řekl Komárek.

V sociální demokracii tak budou kvůli Rathovi padat hlavy. S Dolejšem mají odejít i ostatní Rathovi spojenci. „Členové sociální demokracie z ostatních regionů jsou nespokojeni s tím, že právě ze středních Čech přišla kauza Davida Ratha a chtějí, aby tamní sociální demokraté vyvodili i určitou politickou odpovědnost,“ řekl k situaci Sobotka. Vedení středočeské ČSSD má na rozhodnutí o svých rezignacích dva týdny. Někteří z nich ale považují tažení proti sobě za přehnané. „Ono to vypadá, že rezignovat bude muset každý, kdo někdy řekl Rathovi dobrý den. Je to hon na čarodejnice,“ řekl k výsledku jednání ÚVV senátor a člen krajského zastupitelstva Marcel Chládek.

  • ČSSD zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3569/356854.jpg
  • Poslanci ČSSD a KSČM si zazvonili klíčemi autor: Stanislav Peška, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3523/352265.jpg
  • ČSSD zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3511/351065.jpg
  • Richard Dolejš autor: Peška Stanislav, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3511/351028.jpg

Na krajskou koalici by ale ani případné změny ve vedení středočeské ČSSD neměly žádný vliv. Komunisté, kteří ve středních Čechách podporují jednobarevnou vládu ČSSD, chtějí ve spolupráci pokračovat.

ČSSD chtějí , aby odešli Lepil a Novotná

Sociální demokraté vyzvali též pana Lepila a paní Novotnou, aby ukončili členství v ČSSD. Sobotka řekl, že Lepil a Novotná se pohybovali v blízkosti firem, které zprostředkovávaly zakázky pro Středočeský kraj, což pokládá za nepřípustný střet zájmů.

Sobotka na TK

„Já osobně pokládám za nepřípustné, aby spolumajitel firmy, která organizuje veřejné zakázky, byl současně vysokým funkcionářem krajské ČSSD. Stejně tak pokládám za střet zájmů, aby paní Novotná, která dříve pracovala pro takového organizátora veřejných zakázek, nyní působila ve struktuře krajského úřadu.“ 

ÚVV jednal i o nadcházejícím sjezdu strany, příští sjezd sociální demokracie se uskuteční v Ostravě 15. a 16. března, sjezd zvolí nové vedení sociální demokracie. Ostravský sjezd se odehraje takřka přesně dva roky po tom, co se v Brně utkali o vedení strany Sobotka a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Sobotka získal tehdy post těsným poměrem a Hašek se stal prvním místopředsedou. Ačkoli oba avizovali, že budou ČSSD vést jako tandem, v mnoha případech tomu tak není. Mnohými jsou považováni spíše za politické soky.

Rathův případ bude možná dozorovat Rampulův úřad

Zatím není jisté, jestli kauza Davida Ratha zůstane severočeské žalobkyni Lence Bradáčové. Média spekulují o tom, že by ji mohlo převzít pražské vrchní státní zastupitelství, které vede Vlastimil Rampula. O to se podle Mladé fronty DNES (MfD) snaží někteří z obhájců. Právě Rampulův úřad si měl už vyžádat spis. A důvod? Případy, u nichž výše škody přesahuje 150 milionů, musí podle zákona dozorovat právě vrchní žalobci. Nicméně o kolik peněz v Rathově případě jde, zatím není jasné. Kromě deníku MfD o tom informovalo i dnešní Právo.

Problém je, že vrchní státní zastupitelství vede Vlastimil Rampula, který je ve sporu s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem. A v tomto sporu jej hájí advokát Tomáš Sokol, který rovněž obhajuje Rathovy spojence, Kateřinu Pancovou a Petra Kotta. O přesunutí případu do Prahy žádali advokáti obviněných už v úterý, napsal server iHned.cz. 

„My jsme si od počátku jistí, že případ patří do Ústí, věcně i místně. A soudci nám dali za pravdu,“ řekla pro MF Dnes dozorkyně Lenka Bradáčová, pod kterou korupční kauza zatím spadá. Přesto Rampulův úřad už vyzval ústecké státní zastupitelství, aby mu zaslalo celý spis kauzy. To se zatím nestalo, protože severočeští vyšetřovatelé na to neměli čas. „Otázka předání případu bude přezkoumávána v rámci výkonu dohledu,“ řekl pro server Týden.cz Rampula.