Lékaři varují: Diety bez dohledu odborníka spíše škodí

Praha – Česká republika se stejně jako další západní země potýká s epidemií obezity. Lidí, kteří trpí nejvyšším stupněm, je v populaci jeden a půl procenta. Nicméně problém s větší hmotností má až čtyřicet procent lidí, což je pro obchodníky velká cílová skupina. Mnohé firmy totiž zjistily, že hubnutí je velký byznys, a zaznamenávají neustále rostoucí zájem o své preparáty. Oblibu si poslední dobou získala tzv. krabičková dieta, která mnoha lidem pomáhá změnit stravovací návyky. Obezitologové ale varují, že většina investic do zázračných metod a pilulek jsou vyhozené peníze. Hubnout by měli lidé vždy pod dohledem odborníka, aby si ještě víc neuškodili. Když zůstanou se závažným váhovým problémem sami, většinou po ukončení diet ještě ztloustnou.

Hubnoucím trendem současnosti je krabičková dieta, která ale bývá úspěšná jen částečně. „Oproti loňskému roku máme nárůst zhruba 25 až 30 procent, hlavně díky novému roku a předsevzetí. Ale stále to roste,“ potvrdil spolumajitel Adifit Praha Dalibor Pytela. Na měsíc tato dieta stojí mezi 7 až 15 tisíci korunami. Když si člověk vybere spolehlivou firmu, i po krabičkové dietě zhubne. Podle lékařů ale hrozí, že znovu kila nabere. Část pacientů se však díky ní naučí jíst pravidelně a v menších porcích. „Určitý výchovný prvek v tom je. Lze takový režim udržet i velmi dlouho, ale spíš to selhává okamžitě po ukončení takového postupu,“ míní obezitolog Štěpán Svačina.  

Léky z ciziny mohou být nebezpečné

Mnohem horší jsou podle doktorů léky na hubnutí objednané přes internet z ciziny a také většina doplňků stravy. První můžou být i životu nebezpečné, druhé se sice prodávají v lékárnách, ale jejich efekt je nulový. „Po žádném doplňku stravy se nezhubne. Vyskytuje se tam třeba chrom, o kterém nikdy nebylo vědecky prokázáno, že by se po tom hubnulo,“ dodal Svačina.

Obezita
Zdroj: Isifa/Rex Features/Board Mood

V lékárnách se dají koupit třeba i léky s obsahem vlákniny nebo instantní přípravky. Takové podle lékařů skutečně zhubnout pomáhají. „Jeden pokrm vyjde asi na 40, 50 korun. Zájem roste, každým rokem tak o deset, dvacet procent,“ uvedl výrobce doplňků stravy Martin Staněk.

Pacientům se třetím stupněm obezity může pomoct i operace. Tu v takových případech hradí pojišťovna. Chirurgický zákrok nastupuje ale až ve chvíli, kdy všechny ostatní metody hubnutí selžou. „Máme různé druhy operačních výkonů, ať už ty, které spočívají v prostém zmenšení žaludku, to znamená, že vlastně tomu pacientovi znemožníme po operaci snědení většího množství jídla najednou, anebo jsou to výkony, které omezují vstřebávání živin a kalorií z potravy. Lidé po těch zákrocích hubnou někde mezi dvaceti až šedesáti kilogramy,“ dodal Martin Fried z Centra pro léčbu obezity a metabolických poruch.

Reportáž Antonína Šimůnka a Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)