Dolejš by měl skončit v čele komise pro BIS

Praha – Poslanec a předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš, který předsedá také sněmovnímu výboru pro kontrolu BIS, by měl z této funkce odejít. V dnešních Otázkách Václava Moravce (OVM) to uvedla vicepremiérka Karolína Peake s tím, že při vyvozování politické odpovědnosti by se nemělo čekat, „až bude někdo chycen s krabicí se sedmi miliony.“ Sobotka ale za Dolejšem stojí, na praktikách ve Středočeském kraji se prý nepodílel. Ani Dolejš důvod k odchodu z komise nevidí.

Podle Peake je komise pro kontrolu BIS významnou natolik, že nad jejím šéfem by neměl být „ani stín pochybnosti“. „Vzhledem k tomu, jak velmi agresivně se pan předseda, pan poslanec Dolejš dříve vyjadřoval k jiným členům komise a k jejich případnému konfliktu zájmů, jeho jméno nyní není tím nejlepším pro člověka, který by měl sedět v čele komise,“ uvedla v OVM a dodala: „Ten případ je příliš drsný na to, aby se tu nějak lavírovalo. Určitě vítám, že byla vyvozena odpovědnost ze strany Davida Ratha, ale i sociální demokracie jako takové.“

V souvislosti s vyšetřováním úniku odposlechů BIS sněmovní komise před časem vyzvala poslance Věcí veřejných Davida Kádnera, aby se jednání neúčastnil kvůli tomu, že dříve pracoval v bezpečnostní agentuře ABL.

Bohuslav Sobotka v OVM:

„Já jako předseda ČSSD nemám poznatky, že by Richard Dolejš byl zapojen do skandálu, který se týká možného předražování zakázek…“

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale soudí, že je potřeba oddělit reakci na skandál Davida Ratha ve středočeské stranické buňce a působení Richarda Dolejše v Poslanecké sněmovně. Na námitku, že právě Dolejš je tím, kdo umožnil propojení politiky a byznysu ve Středních Čechách, Sobotka reagoval: „Richard Dolejš není a nebyl členem středočeského zastupitelstva a není členem Rady Středočeského kraje. To znamená, že nepůsobil v rámci struktur kraje.“

Richard Dolejš
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/LN

Podle Sobotky vadí koalici Dolejš proto, že důsledně požaduje osvětlení úniků odposlechů v kauze Pavla Béma (ODS) a podnikatele Romana Janouška. „Já se obávám, že útok na Richarda Dolejše může být součástí odvety ze strany vládní koalice za to, že důsledně postupuje v této věci,“ dodal Sobotka.

Dolejš k odchodu nevidí důvod

„Nic jsem nespáchal,“ reagoval na výzvu Peake Dolejš. Vicepremiérka jej prý vybízí k odstoupení jen proto, že je pro pravicovou vládu nepohodlný, když žádá prošetření kauzy údajného úniku odposlechů z BIS. „Mám pocit, že kauzu Rath chtějí lidé z pravicové vládní koalice využít k tomu, abych byl v rámci své činnosti pacifikován a umlčen,“ sdělil poslanec ve svém vyjádření.

Sobotka avizoval změny ve stínové vládě

Sobotka také chystá změny ve stínové vládě, tedy v sestavě politiků, kteří by se mohli po případném vítězství sociálních demokratů ve volbách stát ministry. Podle svých slov uvažuje o třech kandidátech, kteří by mohli nahradit stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha. Jedním z kandidátů je senátor ČSSD a známý český onkolog Jan Žaloudík, připustil Sobotka.

Senátor ČSSD a onkolog Jan Žaloudík
Zdroj: ČT24