Bradáčová: Musela jsem učinit opatření, aby neunikly informace

Praha - V případu vyšetřování možné korupce exhejtmana Davida Ratha někteří policisté přiznali, že raději nezapisovali citlivé informace do policejních databází z obavy, aby nedošlo k úniku informací a k ohrožení úspěchu policejního vyšetřování. I ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová v Otázkách Václava Moravce (OVM) přiznala, že musela v průběhu přípravy trestního řízení „zvolit jistá opatření.“ Podle jejích slov by pomohl speciální útvar.

„To je otázka i řady jiných kauz, u kterých se musí chránit informace před nepovolanými osobami, ať už by je vyzradili úmyslně, nebo proto, že mají potřebu je sdělovat svému okolí,“ dodala Bradáčová v OVM. S odkazem na zkušenosti z Evropy se staví za vznik speciálního útvaru, který by umožnil citlivé informace udržet v tajnosti, neevidovat je v určitých databázích, informovat o nich pouze vybrané osoby v rámci struktury policie a státního zastupitelství.

Státní zástupkyně Bradáčová upozornila na to, že informace, které do médií unikly v kauze údajné korupce exhejtmana Davida Ratha, byly poskytnuty z její strany nebo ze strany policie mandátovému imunitnímu výboru nebo byly projednávány při vazebních zasedáních, aby měl soud dostatek informací a mohl rozhodnout o vazbě zadržených. „Jsou to pouze ty informace, které byly k dispozici obhájcům, byly k dispozici při onom vazebním zasedání soudu a byly k dispozici členům mandátového a imunitního výboru,“ uvedla svůj výčet možných zdrojů úniku informací Bradáčová v OVM.

Bradáčová se nebojí, že by její zastupitelství o kauzu přišlo

Bradáčová rovněž v OVM uvedla, že dosud ji nikdo nekontaktoval kvůli námitkám k věcné a místní příslušnosti jejího úřadu při vyšetřování kauzy. Na otázku, zda se na ni obrátil vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula z Vrchního státního zastupitelství, potvrdila, že si vyžádalo standardní informaci jako v jiných kauzách. Obavu z toho, že by celá kauza přešla z jejího úřadu na Vrchní státní zastupitelství, podle svých slov nemá.

Podle Mladé fronty DNES (MfD) se snaží někteří z obhájců, aby kauzu převzalo právě pražské Vrchní státní zastupitelství. Případy, u nichž výše škody přesahuje 150 milionů, totiž musí podle zákona dozorovat právě vrchní žalobci. Nicméně o kolik peněz v Rathově případě jde, zatím není jasné. Problém tkví v tom, že vrchní státní zastupitelství vede Vlastimil Rampula, který je ve sporu s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem. A v tomto sporu jej hájí advokát Tomáš Sokol, který rovněž obhajuje Rathovy spojence - Kateřinu Pancovou a Petra Kotta.