V červnu se zatáhne, teplo ale vydrží

Praha – Oblačné počasí a časté bouřky nás čekají v průběhu příštích třiceti dní. Nejtepleji by v tomto období mělo být na konci května. Poté teploty nepřekročí třicet stupňů a v závěru už podle meteorologů zakryjí oblohu nad většinou území republiky mraky. Po celý následující měsíc se budou místy objevovat bouřky.

Nejhezčí počasí mohou lidé zřejmě očekávat na konci května. Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude skoro jasno až polojasno, zpočátku s nejvyššími denními teplotami od 22 do 28 stupňů, ačkoli v průběhu dne může být i oblačno s přeháňkami a bouřkami. V posledních květnových dnech se už však výrazně ochladí, denní teploty klesnou na 16 až 22 stupňů a srážek přibude. Přes noc bude 16 až 10 stupňů, v druhé polovině období 11 až 5 stupňů.  

Teploty v červnu nepřesáhnou třicítku

V prvních deseti červnových dnech čekají Česko opět ojedinělé přeháňky i bouřky, ale většinou bude polojasno. Také denní teploty se ve srovnání s přelomem května a června zvýší, a to na 21 až 27 stupňů Celsia. Nejnižší noční teploty budou 14 až 8 a v závěru období 17 až 11 stupňů. Mezi 11. a 20. červnem se zatáhne, bude oblačno a deštivo a místy se budou stále objevovat bouřky. V noci teploty klesnou nejníže k hodnotám 14 až 8 stupňů Celsia a později na 10 až 6 stupňů.

  • Bouřka autor: Chad Cowan, zdroj: ISIFA/Rex Features
  • Dešťové mraky autor: ČT24, zdroj: ČT24

Postupně však meteorologové předpovídají ubývání oblačnosti a srážek. Celkově bude období od 21. května do 20. června ve srovnání s minulými lety podle ČHMÚ srážkově průměrné. Teploty mají být oproti předešlým rokům nadprůměrné, přestože zdaleka nedosáhnou takových hodnot jako v první polovině letošního května, kdy běžně překračovaly hranici 30 stupňů Celsia a překonávaly desítky let staré rekordy.