Středočeští radní si odhlasovali, že zůstanou ve funkcích

Praha - Radní Středočeského kraje zůstávají ve svých funkcích. Radou neprošel návrh, aby přijali odpovědnost za korupční kauzu bývalého hejtmana Davida Ratha a na své posty rezignovali. K odchodu krajské vedení kromě opozice vyzval i šéf středočeské ČSSD a Rathův blízký spolupracovník Richard Dolejš. Radní Středočeského kraje se dnes sešli poprvé od Rathova zatčení. Krajská rada v čele s pověřenou hejtmankou Zuzanou Moravčíkovou zvolila termín jednání krajského zastupitelstva, na němž bude zvolen Rathův nástupce. Stane se tak 4. června.

S návrhem na rezignaci přišel hejtmanův náměstek Marcel Chládek (ČSSD). Pro rezignaci krajské vlády se ale vyslovili jen dva radní z deseti, jeden se zdržel hlasování. „Rada by k tomuto kroku měla přistoupit a minimálně by měli dát pozice k dispozici. Pokud neudělají ani toto, tak samozřejmě přebírají i za ten volební výsledek oni zodpovědnost,“ uvedl Chládek.

Ten vyzval k rezignaci i šéfku kontrolního výboru kraje Dagmar Nohýnkovou z ODS. Podle Chládka kontrolní výbor selhal, když na zmanipulované zakázky nepřišel. Nohýnková považuje jeho výzvu za úsměvnou, neboť ČSSD má v kontrolním výboru většinu.

Radní dnes také projednávali rekonstrukci Buštěhradského zámku. Podle Moravčíkové bude nutné projekt podrobit auditu, který určí, zda je v pořádku, či nikoliv. Stejně tak budou prověřeny všechny projekty, ve kterých Středočeský kraj žádá dotace z EU. Radní také potvrdili, že berou zpět výpovědi pro autobusové dopravce.   

Pověřená hejtmanka by radu neobměňovala

Pověřená hejtmanka Moravčíková v ranním Studiu 6 odmítla odpovědnost za vzniklou situaci. „Když máte podklady, kterým věříte, a vybíráte nejlevnější firmu a nemáte důvod pochybovat, tak pro to tu ruku můžete zvednout,“ uvedla. Podle ní je také pravděpodobné, že o věci někdo z řad sociálních demokratů věděl, ona sama však ne. Moravčíková byla sice Rathovou náměstkyní, ale pro oblast majetku. „Zakázky jsem nepřipravovala,“ odmítá odpovědnost Moravčíková.

Pověřená hejtmanka se rovněž nedomnívá, že by mělo dojít k větší obměně vedení kraje. Podle ní by to - vzhledem k blížícím se volbám - jen uvedlo kraj do většího chaosu. „Musím stabilizovat chod úřadu,“ prohlásila Moravčíková.

Rath neměl určeného vicehejtmana, který by kraj řídil v době jeho nepřítomnosti. Po jeho pondělním zatčení proto bylo na krajském úřadě bezvládí, nikdo ani nemohl svolat jednání rady. Situace se vyjasnila až ve středu, kdy Rath pověřil výkonem pravomocí dosavadní náměstkyni Moravčíkovou a poté rezignoval na funkci hejtmana a mandát krajského zastupitele. Podle středočeské ČSSD by Moravčíková měla být do voleb zvolena hejtmankou. Opoziční ODS ji ale považuje za nedůvěryhodnou, protože v krajské radě spolupracovala s Rathem.

Špičky ČSSD daly najevo, že na Rathovu kauzu by „rychle a adekvátně“ mělo reagovat i vedení středočeské stranické organizace. Ústřední výkonný výbor strany v sobotu vyzval k rezignaci celý krajský výkonný výbor organizace a k uspořádání volební konference, z níž vzejde nové regionální vedení strany.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek ovšem dnes připomněl, že sobotní zasedání širokého vedení ČSSD vyzvalo k odstoupení krajské vedení strany, nikoli středočeské radní. Jednat mají podle Zaorálka postupně okresní výbory ČSSD. „ÚVV doporučil, že by vhodnou cestou bylo uspořádání krajské konference v poměrně krátkém čase. Neznamená to, že by na druhý den měli poskládat funkce. Proces by měl být podle pravidel, časově v řádu týdnů. Cílem je vytvoření nové reprezentace kraje,“ řekl Zaorálek.

Poslance a bývalého hejtmana policisté zadrželi krátce poté, co podle nich převzal sedmimilionový úplatek. Spolu s ním policie stíhá dalších sedm lidí kvůli údajným machinacím s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Všichni obvinění jsou ve vazbě. Rath se označil za oběť policejní léčky a jeho případ prý má politické jádro.

Rozhovor se Zuzanou Moravčíkovou (zdroj: ČT24)