Na Mělnicku vykolejil vlak s uhlím, škoda 110 milionů

Liběchov - V Liběchově na Mělnicku vykolejil o půlnoci vlak s uhlím. Pět plně naložených vozů jelo mimo koleje více než tři kilometry, uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Nakonec porazily pět sloupů trakčního vedení, jeden vagon se převrátil a zasypal vedle stojící automobil. Nikdo se však při nehodě nezranil. Příčinou nehody je podle mluvčího Drápala závada na vlaku společnosti ČD Cargo. Provoz na trati byl ve tři hodiny odpoledne obnoven po jedné koleji. Poškozená kolej se bude opravovat několik dní.

Jízdu soupravy, která vážila přes 2000 tun, ukončil nejspíš poškozený čep - součást podvozku, která zajišťuje plynulé otáčení kola. Majitel soupravy ČD Cargo se hájí tím, že čep prošel kontrolou před třemi lety.

Kompletní oprava poškozené trati však pravděpodobně potrvá několik týdnů. K částečnému zprůjezdnění dráhy bylo potřeba především vyprostit havarovaný nákladní vlak. Před polednem s ním již železničáři začali manipulovat.

Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Co se týče způsobených škod, ale železničáři takhle závažnou nehodu nepamatují. Doposud nejhorší v tomhle ohledu byla předloňská nehoda u Lovosic. Na úseku, kterým projede denně 40 osobních vlaků, zajistily České dráhy náhradní dopravu. Provoz pak obnovily ve tři hodiny odpoledne.

Jízdu náhradních autobusů ale výrazně komplikovaly dvě uzavírky v Liběchově, 17kilometrový úsek autobusy zvládly nejdřív za půl hodiny. Osobní vlaky, které na ně čekaly, tak odjížděly s vysokým zpožděním.

Škodu, kterou nehoda způsobila, odhadli drážní inspektoři na 110,05 milionu korun. Z toho stomilionová škoda je na trati, desetimilionová na vlaku a zbylých 50 tisíc je škoda, která vznikla poničením automobilu u trati.