Strana LIDEM dnes podala žádost o registraci

Praha - Nová strana Karolíny Peake LIDEM dnes podala žádost o registraci na ministerstvo vnitra. Petici pro její vznik podepsalo přes 1 700 lidí. Nově vznikající subjekt na politické scéně už dříve kdosi předběhl a podal na ministerstvo žádost o zapsání uskupení pod stejným názvem. Platforma vicepremiérky Karolíny Peake proto podala trestní oznámení. Ministerstvo vnitra má na registraci nového uskupení měsíc.

Trestní oznámení podala Peake minulý týden ve středu na Státní zastupitelství pro Prahu 1. Registraci, ve které žádá neznámý subjekt také o zapsání politické strany s názvem LIDEM, ale vrátilo podle deníku Právo ministerstvo vnitra k přepracování kvůli vadám.

Vznikající strana prozatím nemá logo ani internetové stránky. Za vytvoření symbolu strany vypsala platforma finanční odměnu. Název LIDEM podle vicepremiérky a vůdčí osobnosti seskupení Karolíny Peake vychází ze slov „liberální demokraté“. Peake a další členové platformy odešli z Věcí veřejných, které nahradili ve vládě. VV přešly do opozice.