Projekt odhalil u bezdomovce vysoce nakažlivou TBC

Praha – Lékaři z Národní jednotky dohledu nad TBC zjistili případ vysoce nakažlivé plicní tuberkulózy a řadu dalších plicních onemocnění mezi 277 bezdomovci, které od loňského října do letošního dubna vyšetřili. Na projektu vyhledávání tuberkulózy u bezdomovců spolupracovala národní jednotka v Nemocnici Na Bulovce s Thomayerovou nemocnicí a Městskou poliklinikou Praha.

Na projektu se podíleli rovněž pražští hygienici a charitativní organizace, které poskytují bezdomovcům sociální služby. „Výskyt tuberkulózy u bezdomovců neklesá, dlouhodobě představují významnou rizikovou skupinu, zejména v Praze,“ uvedla k zaměření projektu lékařka národní jednotky Kateřina Szpaková.

Česko patří dlouhodobě k zemím s nejnižším výskytem TBC na světě, odborníci přesto varují před jejím výskytem v komunitách lidí bez domova. V roce 2009 bylo v ČR zrušeno plošné přeočkování jedenáctiletých a o rok později skončilo očkování všech novorozenců. Očkují se jen novorozenci v riziku, tedy z rodin z oblastí zasažených TBC nebo mající nemoc v rodině.

Bezdomovec
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/LN

Výskyt nemoci v Česku každý rok klesá o asi sedm procent. Loni touto chorobou onemocnělo 595 lidí, z nich 544 mělo TBC dýchacích cest. Mezi rizikové skupiny patří vedle bezdomovců také narkomani, vězni i cizinci ze zemí, kde je výskyt choroby velký. Cizinci tvoří téměř pětinu nemocných.

Vydáno pod