S připomínkou obětí AIDS se upozorňuje i na rizika

Praha – V rámci celosvětové vzpomínky na oběti nemoci AIDS uspořádala již tradičně Česká společnost AIDS pomoc na Václavském náměstí informační akci s názvem Světlo pro AIDS - Candlelight Memorial. Letošním tématem je podpora zdraví a důstojnosti. V České republice je oficiálně evidováno 1 719 HIV pozitivních, odhady expertů ale hovoří až o desetinásobku skutečných nakažených. Upozornit na stoupající počty nakažených se pokusili i studenti v Jihlavě zapálenými svíčkami, z nichž poskládali právě číslo 1 719.

Aktuální celosvětové číslo čítá 33 milionů lidí nakažených virem HIV, počty infikovaných stoupají. Jen během letošního března se v České republice nakazilo 20 lidí, od začátku roku je to už 40 HIV pozitivních. Z hlediska počtu nemocných vedou statistiky Praha, Středočeský a Jihomoravský kraj.

I když Česko patří ve srovnání s jinými zeměmi ke státům s malým výskytem nemoci, přesto je podle odborníků nutné na nebezpečí AIDS upozorňovat. Lidé se totiž často přestávají chránit. Aktivisté i lékaři míní, že strach z choroby v posledních letech opadl, a to i díky vývoji nových léků. S nimi pacienti žijí déle a jejich život je kvalitnější. Podle loňského průzkumu, který si nechalo vypracovat sdružení Art for Life, nepovažovalo AIDS za hrozbu 82 procent Čechů a Češek. Třetina lidí při náhodném sexu nepoužívala kondom. Víc než pětina dotázaných pak nevěděla, zda se nákaza přenáší polibkem.

Ve městech probíhaly informační akce

V informačním stánku v Praze odpovídali na dotazy odborníci i dobrovolníci pořádající společnosti. Za 20 korun si lidé mohli zakoupit i malou červenou stužku jako symbol boje proti nemoci selhání imunity. Výtěžek se využije na financování provozu Domu světla pro pacienty.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

V jihlavském obchodním centru nabízely sdružení Rozkoš bez rizika a Státní zdravotní ústav bezplatné anonymní testování. Testující se zajímá vždy jen o věk a region, kde testovaný pobývá, a to kvůli statistice. Zdravotník odebere píchnutím do prstu kapku krve, za 10 minut po jejím vložení do testeru se ukáže výsledek.