Platy lékařů zřejmě porostou pomaleji, v rozpočtu chybí peníze

Praha – Platy lékařů zřejmě porostou pomaleji, než se před rokem dohodly odbory s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09). Od příštího roku měly platy vzrůst na trojnásobek průměrné mzdy, kvůli nedostatku peněz v rozpočtu chce ale Heger tento slib o rok odložit. Šéf odborů Martin Engel proto varuje před dalšími protestními akcemi podobnými té loňské Děkujeme, odcházíme.

Čeští lékaři si přitom po protestech výrazně polepšili. Jen ve státních nemocnicích vzrostl průměrný plat lékaře o víc než deset tisíc korun. Zatímco v roce 2010 bral průměrný nemocniční lékař přes 50 tisíc korun hrubého, v roce 2011 už to bylo šedesát jedna tisíc. Odbory ale požadují, aby už příští rok bral kvalifikovaný doktor 75 tisíc měsíčně. 

Leoš Heger ovšem v rozhovoru pro ČT uvedl, že potřebné tři miliardy korun v rozpočtu chybí: „Bude určitě z naší strany snaha jednat o prodloužení toho termínu o rok, bude-li ta hospodářská situace příznivá aspoň trošku.“ 

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Dohodu za odbory podepsal před rokem předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Tomu se teď úvahy o prodloužení termínů vůbec nelíbí a dopředu varuje před protestními akcemi: „Budou muset být podstatně radikálnější, než tomu bylo dosud. Nemůže to být v úrovni happeningů,“ uvedl Engel. 

Před rokem lékaři hrozili, že pokud od státu nedostanou víc, tak odejdou do zahraničí. Dohoda s ministerstvem zdravotnictví nakonec odchody pryč z Česka zpomalila. Zatímco vloni za první čtvrtletí odešlo přes 250 lékařů, letos už to bylo jen něco málo přes stovku. Pokud ale Heger růst platů zpomalí, může to odchody lékařů zase urychlit. V Německu totiž může kvalifikovaný lékař dostat v přepočtu až 150 tisíc měsíčně.