Imunitní výbor doporučil poslancům potvrdit Rathovo stíhání

Praha - Mandátový a imunitní výbor doporučil sněmovně, aby potvrdila stíhání poslance Davida Ratha. Policie viní Ratha z přijetí sedmimilionového úplatku. Podle předsedy výboru Bohuslava Sobotky (ČSSD) výbor přijal usnesení jednomyslně. „Jsou dány podmínky pro trestní stíhání poslance,“ přečetl Sobotka usnesení výboru na krátké tiskové konferenci. Zároveň navrhl, aby bod týkající se Ratha byl zařazen hned na úvod sněmovní schůze. Ta se má konat 5. června. Jeroným Tejc (ČSSD) zároveň v Interview ČT24 řekl, že Rath byl vydán k trestnímu stíhání pouze za kauzu Buštěhrad, k jiným kauzám podle něj výbor informace neměl. Server Aktuálně.cz přitom uvedl, že policie těsně před jednáním výboru doplnila spis a obvinění rozšířila o zmanipulování dotací pro kladenskou a příbramskou nemocnici a město Hostivice.

Členové výboru se nejprve sešli ráno ve sněmovně. Samotného poslance mezitím dopravila policejní eskorta z vazební věznice v Litoměřicích do zařízení ministerstva vnitra Spiritka, které se nachází na Praze 6. Poslanci zhlédli ve sněmovně videozáznam z Rathova zadržení a pak se vydali za ním. Objekt byl během jednání uzavřen bránou, novináři dovnitř nemohli. Uvnitř areálu byli policisté s kuklami a neprůstřelnými vestami. 

Rath se nejprve k případu vyjádřil, pak následovaly otázky poslanců. „Nedokážu během krátké doby zrekapitulovat jeho hodinu a půl trvající expozé,“ řekl poté novinářům Rathův obhájce Roman Jelínek. Podle policie má úplatek, který měl někdejší hejtman přijmout, souvislost s opravou zámku v Buštěhradu. V minulosti Rath hovořil o politickém jádru celé kauzy. Také prý netušil, že v krabici na víno, se kterou jej v pondělí 14. května překvapili policisté, jsou místo alkoholu svazky bankovek. 

Komentátor HN Jindřich Šídlo:

„Myslím si, že se nenajde nikdo, jak ve výboru, tak ve sněmovně, kdo by zvednul ruku ve prospěch Davida Ratha, a to i ze sociálních demokratů.“ 

Policie podle serveru Aktuálně.cz těsně před dnešním jednáním výboru doplnila spis, na jehož základě žádá o potvrzení Rathova stíhání, o další trestné činy a odposlech rozhovoru o předání peněz. Obvinění policie podle serveru rozšířila o zmanipulování dotací pro kladenskou a příbramskou nemocnici a město Hostivice.

„My jsme si kontrolovali, zda bylo požádáno o rozšíření skutku, kterého se měl David Rath dopustit, tedy jiné kauzy než takzvané kauzy Buštěhrad. Podle informací, které jsme obdrželi od tajemníka, tomu tak není. Proto jsme vydali souhlas pouze v této věci,“ řekl ale dnes Tejc v Interview ČT24.

Zařízení Spiritka spravuje organizace s názvem Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra. Na svých webových stránkách uvádí, že jde o klášterní usedlost kdysi obklopenou rozsáhlými vinicemi. Toto zařízení nabízí kromě ubytování také několik salonků k jednání i bar nebo venkovní zahradu s altánem a grilem.

Podle ministerstva vnitra je hlavní činností objektu zajištění předem dohodnutých a písemně objednaných služebních akcí jednotlivých odborů a složek ministerstva, policie a hasičů. Jde zejména o zajišťování pracovních porad, aktivů, školení, seminářů, tiskových konferencí, společenských událostí a významných akcí.

Spiritka
Zdroj: ČT24

Schůze výboru byla formalitou, rozhodnou až poslanci na červnové schůzi. Napříč spektrem je přitom už teď jednohlasná shoda. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se v nedělních Otázkách Václava Moravce nechal slyšet, že chce navrhnout, aby poslanecký klub hlasoval pro zbavení imunity. Stejný postup slibují i KSČM, ODS, TOP 09 a Věci veřejné. Poslanci sice mají jasno, jak hlasovat, jestli má být Rath při tom, ale opět neví. Soud doporučil, aby se obviněný ex-hejtman schůze o svém vydání zúčastnil. Nejbližší schůze sněmovny proběhne 5. června. 

ČSSD pravděpodobně bude tuto možnost podporovat. „Existuje stará právnická zásada 'Ať je slyšena druhá strana' a já jsem rozhodně pro to, aby David Rath dostal možnost vystoupit ve sněmovně, a pokud je mi známo, bude mít stejný názor i náš poslanecký klub,“ uvedl místopředseda strany Lubomír Zaorálek s tím, že je potřeba dohodnout se v celé sněmovně, protože to představuje precedens pro případné podobné situace v budoucnu.

Za vším zřejmě stálo trestní oznámení bývalého policisty

Podle deníku Insider dal celý případ zmanipulované a předražené zakázky na rekonstrukci zámku v Buštěhradě do pohybu bývalý policista Libor Gregor, který se dnes živí jako soukromé očko. Ten kdysi pracoval jak v protikorupčním, tak v protimafiánském útvaru. Podle Insideru podal Gregor na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně kvůli Buštěhradu trestní oznámení, a to kvůli podezření na zmanipulovanou zakázku. Policie pak spustila vyšetřování, které vyvrcholilo Rathovým zatčením.

Právníka Šejnosta prý napadli dva mladíci

Právníka Františka Šejnosta, který zastupoval Ratha i jeho manželku, prý napadli v pondělí dva mladíci a zranili ho na hlavě. Právník tvrdí, že po něm chtěli, aby se neangažoval v Rathově kauze a rezignoval na mluvčího Rathovy rodiny. „Bylo to až na hranici vydírání,“ řekl právník. Šejnost volal policii prostřednictvím tísňové linky 158, ale podle jeho vyjádření nikdo nepřijel. Nenavštívil ani nemocnici, zranění na hlavě si ošetřil sám. 

Podle kladenské policejní mluvčí Michaely Novákové nebyl Šejnost fyzicky napaden, policie se proto případem nezabývá. Nováková potvrdila, že policisté oznámení přijali. Policejní hlídka ale nemohla najít adresu, kde se napadení mělo stát. „Policejní hlídka se tam dostavila během deseti minut, ta adresa neexistovala,“ uvedla Nováková. Policisté kvůli tomu podle mluvčí projížděli centrum Kladna, ale útočníky ani údajně napadeného právníka nenašli. Nakonec objevili restauraci, kde se měl incident stát. „Obsluha potvrdila, že tam došlo ke slovní rozepři tří mužů. Nikdo nikoho fyzicky nenapadal, muži odešli a bližší poznatky k tomu nemáme,“ dodala Nováková.

Rathova manželka Eva ale serveru iDNES.cz později řekla, že Šejnost ji už nezastupuje, protože svoje kroky s ní nekonzultoval a vydával nepravdivé informace. 

Rath podal ústavní stížnost, o čem je, není jasné

David Rath posiluje svoji obhajobu a podal ústavní stížnost, o jejímž obsahu ještě není zcela jasno. „Samotná vazba mi nepřipadá mimořádná. Jiná věc je, a na tu si asi může stěžovat, jestli ty ústavní okolnosti, kdy je stíhán bez souhlasu Poslanecké sněmovny jenom na základě souhlasu její předsedkyně, jsou úplně adekvátní. (…) Dále připadá v úvahu místní příslušnost orgánů severočeských, a nikoliv středočeských,“ konstatoval ústavní právník Jan Kysela.

Zasednou na straně obžaloby tři žalobci?

Pokud se případ Davida Ratha dostane až k soudu, mohli by na straně obžaloby zasednout až tři státní žalobci najednou. Píše o tom server Novinky.cz. V běžných případech se soudního líčení účastní pouze jeden dozorový státní zástupce, který kauzu žaluje. „Není to vyloučeno. Jenom jeden žalobce zastupuje obžalobu u soudu, i když tam mohou sedět dva nebo tři. Ti dva mu pak můžou radit, jako se nám to už jednou stalo, kdy jsme u jednoho zasedání seděli dva. Ale pouze jeden mluví a ti ostatní mu mohou předkládat materiály, pomáhat se v tom orientovat,“ řekla serveru náměstkyně krajského zastupitelství Lenka Bradáčová.

Protikorupční policie viní Ratha z přijetí sedmimilionového úplatku. Poslanec už dříve podal standardní stížnosti proti vazbě i stíhání, nyní i ústavní stížnost. V případu jsou stíháni další čtyři muži a tři ženy za podplácení, poškození finančních zájmů EU a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Skupina údajně zmanipulovala výběrové řízení na rekonstrukci buštěhradského zámku.