Dientsbier: Kauza Rath je osobní zklamání, řešit se ale musí i jiné

Praha - Místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dientsbier podobně jako prakticky celé vedení strany záhy po informaci o zadržení Davida Ratha vyzval středočeského hejtmana k odstoupení z politických funkcí. Sociální demokraté by se dnes již bývalého spolustraníka zastali pouze v momentě, pokud vyšetřovaní a soud dospějí ke zproštění viny, což je ale podle Dientsbiera velmi nepravděpodobné. David Rath byl prý rozporuplnou osobou, která si zasloužila uznání i kritiku, ale provalení korupční kauzy je z pohledu senátora osobní, lidské zklamání z člověka, který na podobné případy důsledně upozorňoval. Dientsbier během pořadu Hyde Park ČT24 také upozornil, že stejně pečlivě by se policie, soudnictví a média měly věnovat i jiným korupčním případům – svým rozsahem mnohem závažnějším.

Rath během pobytu ve vazbě ukončil členství v ČSSD a vzdal se i postu hejtmana ve středních Čechách. Sociální demokraté už stíhaného politika vyzvali také k tomu, aby se vzdal poslaneckého mandátu. Řadu lidí přitom překvapila rychlost, s jakou se vedení strany od své dosavadně výrazné osobnosti distancovalo, a to velmi záhy po prvních zprávách v médiích. „Informace o té kauze byly tak závažné a téměř vylučující pochybnost, že jsme přistoupili k tomu řešení, jak ho každý zná. U nás platí obecný princip, že pokud je někdo takto obviněn z trestného činu, tak automaticky přerušujeme členství v sociální demokracii,“ zmínil Dientsbier.

Podle místopředsedy strany se ČSSD zachovala k Rathovi korektně a logicky vzhledem ke zveřejněným podrobnostem z vyšetřování. Stanovisko strany, případně sněmovny, prý ale nesupluje soudní verdikty a nerozhoduje o vině a trestu konkrétního člověka. Dientsbier poznamenal, že šlo v případě ČSSD o standardní reakci. „Ty informace byly natolik závažné, že to vylučovalo jakýkoliv jiný postup z naší strany,“ dodal.

Pro Dientsbiera je podle vlastních slov odhalení možné korupce ze strany Ratha osobním zklamáním vzhledem k tomu, že právě Rath často vehementně na podobné nešvary upozorňoval a nyní celou tuto činnost znehodnotil.  „Proti Davidu Rathovi bylo možné mít řadu výhrad z hlediska jeho vystupování, ale nikdy jsem si nemyslel, že by se zapletl do korupční kauzy,“ uvedl. Sám prý známý konfrontační styl svému straníkovi vyčítal, v některých případech ale Rathův ostrý jazyk dokázal ocenit při důsledné kritice podezřelých případů kolem zamýšlené privatizace nemocnic nebo elektronických knížek IZIP.

„Mně jeho styl a způsob vyjadřování často neseděl, byl na mě už hodně útočný. Davidu Rathovi jsem to často říkal a on mi oponoval, že takto se to dělat musí, ať se někdy podívám na britský parlament, kde je to ještě horší. Jeho styl byl pro mě někdy už těžko přípustný, na druhou stranu on s velkou razancí poukazoval na různé velmi problematické kauzy.“

Ačkoliv Dientsbier požaduje pečlivé vyšetření Rathovy kauzy a v případě uznání viny náležitý trest, obává se, aby se díky aktuálně sledovanému případu nezapomnělo na jiné korupční skandály, často s mnohem větším finančním dosahem. „Nejsmutnější na celé věci je, že je tady spousta darebáků, kteří jsou v korupčních kauzách, v kauzách, na které i David Rath často upozorňoval, a ti se teď staví do role těch spravedlivých,“ řekl s poukazem na dopravní či armádní tendry, zmíněné karty IZIP nebo pražskou Opencard.

Kancelář Libora Grygárka
Zdroj: ČT24

Řešení kauz podle Dientsbiera brání Rampula s Grygárkem

K důslednému řešení závažných kauz prý nepřispívají ani představitelé Vrchního státního zastupitelství v Praze – Vlastimil Rampula a Libor Grygárek. Druhého jmenovaného Dientsbier neváhal označit za „ zločince“, který kvůli svému vystupování před rokem 1989 v souvislosti s persekucí vybraných osob nemá v justici co dělat. „Já nevěřím panu Grygárkovi ani panu Rampulovi. Pokud oni dva budou na státním zastupitelství, tak nebude mít nikdo jistotu, že se tady kauzy řádně řeší,“ dodal Dientsbier.

Státní zastupitelství vedené Vlastimilem Rampulou prý řadu kauz účelově skrývá. Po nedávném návratu Rampuly do čela Vrchního státního zastupitelství v Praze podle Dientsbiera policisté nespolupracují se soudci a případy schovávají.

Bývalý hejtman Bendl trvá na výměně středočeské krajské rady

Předchůdce Ratha na krajském úřadě a nynější ministr zemědělství Petr Bendl v odpoledním Interview  ČT24 uvedl, že nynější krajská rada ve středních Čechách by měla v souvislosti s kauzou Rath opustit svá místa. Podle Bendla není možné svalovat vinu na jednoho člověka. Krajští radní přitom v pondělí sdělili, že svá místa neopustí. Bendl ale upozornil, že poslední slovo bude mít zastupitelstvo a postoj každého jednotlivého člena, zda bude chtít současný stav zachovat. „My jsme přesvědčeni, že by to pomohlo dobrému jménu Středočeského kraje. Samozřejmě to zůstane na jednotlivých zastupitelích, jestli je v tomto podrží,“ uvedl Bendl.

Petr Bendl
Zdroj: ČT24

Podle něho prý za současnou kauzou stojí neochota krajské ČSSD a komunistů informovat opozici o čemkoliv a zamítání diskuze. „Na cokoliv jsme se zeptali, tak to buď přecházeli mlčením, nebo nechali hlasovat o ukončení debaty, čímž nám bylo znemožněno pokládat otázky,“ uvedl. V řadě případů se prý opozice obracela i na policii, například kvůli zakázce v mladoboleslavské nemocnici. Od krajských představitelů si prý také žádala oficiální dokumenty o financování, čehož se prý nedočkala.

Sociální demokracie kritizovala ODS za to, že prý ODS zneužívá kauzy Rath ke svému prospěchu před krajskými volbami na podzim. Podle Bendla to ale není pravda. „Je to věcí ČSSD a my se snažíme být konstruktivní v tom, že říkáme, že je třeba otevřít informace, že je třeba zprůchodnit čerpání evropských peněz, že v tomto ohledu budeme nápomocni a nesmí se dále koalice sociálních demokratů a komunistů uzavírat, protože to byl hlavní problém, který dovedl věci tak daleko,“ dodal.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod