Žalobci poslali případ lékaře Bartáka k soudu

Praha – Případ lékaře Jaroslava Bartáka obviněného ze sexuálního napadání svých asistentek míří k soudu. Poslali ho tam státní žalobci, kteří Bartáka obžalovali ze sedmi trestných činů, z nichž nejzávažnější je znásilnění. Trestního jednání se podle nich dopustil na 11 ženách a v případě odsouzení mu hrozí až 12 let vězení.

Barták se hájí tím, že ženy měly provozování sexuální činnosti ve smlouvě a v podstatě šlo o prostitutky. Spolumajitel modřanské kliniky byl obžalován ze znásilnění, sexuálního nátlaku, vydírání, nebezpečného vyhrožování, těžkého ublížení na zdraví, omezování osobní svobody a nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Barták je ve vazbě od loňska a celý případ považuje za spiknutí s cílem ho diskreditovat.

„Obžalovaný dle názoru obžaloby ke svému jednání zneužíval svého postavení a z něho vyplývající důvěryhodnosti, vlivu a autority, které umocňoval častými zmínkami o významu tajemnické funkce ve známém společenském klubu a o kontaktech s vlivnými osobami z oblasti politiky, justice, policie, duchovní a společenské,“ uvedla pražská městská státní zástupkyně Jana Hercegová. Muž podle ní zneužíval ženy od roku 2006 až do loňska.

Bartákovi hrozí 12 let vězení

Lékař svým chováním způsobil újmu na psychice tří žen, a proto kriminalisté již dříve zpřísnili právní kvalifikaci jednoho z trestných činů. Místo desetiletého vězení si tak možná odsedí o dva roky delší trest. Bartákovu aféru spustila jedna z jeho bývalých asistentek Lucie, kterou údajně lékař trýznil na dovolené na Filipínách. Dívka už dříve vypověděla, že ji vylákal pod záminkou pracovní cesty, tam ji bil, sexuálně napadal a vyhrožoval jí smrtí. Později se přidaly s oznámeními další ženy.

Reportáž Pavly Kubálkové a Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Policie zadržela Bartáka koncem srpna loňského roku na pražském letišti po jeho návratu z dovolené. Po několikahodinovém výslechu ho obvinila a soud jej posléze poslal do vazební věznice.

Vydáno pod