Soud poslal na šest let do vězení řidiče, který zabil dvě děti na přechodu

Hradec Králové – Hradecký okresní soud poslal na šest let do vězení Jaroslava Nováka, který podle spisu zavinil loňskou tragickou nehodu, při níž v Hradci Králové zemřeli tříletý a šestiletý chlapec. Jednačtyřicetiletý muž dříve soudu vypověděl, že dostal epileptický záchvat. Podle znalců se však o žádný záchvat nejednalo. Dnešní rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obžalovaný si ponechali lhůtu na podání odvolání. Muži hrozil až desetiletý trest.

„Máme za to, že bylo prokázáno, že Novák řídil předmětné vozidlo, je zcela nepochybné, že usmrtil dvě děti. Provedeným dokazováním je také nepochybné, že porušil několik ustanovení zákona o silničním provozu,“ řekl předseda senátu David Schmuck. Soud také Novákovi uložil desetiletý zákaz řízení motorových vozidel, psychiatrické léčení v ambulantní formě a povinnost zaplatit rodičům chlapců celkem 960 tisíc korun. Ostatní pozůstalé odkázal s náhradou nemajetkové újmy na občanskoprávní řízení.

„Trošku mě mrzí konzervativní přístup soudu, který nás odkázal s nárokem na náhradu škody na řízení občanskoprávní a nevyužil tak novely trestního řádu, která platí od 1. ledna tohoto roku. Je to škoda,  budeme muset k dalšímu soudu,“ uvedl zmocněnec poškozených Zdeněk Ondráček. Připomněl, že tragedie rodinu velmi zasáhla: „Z minuty na minutu se stala bezdětnou, myslím, že nikdo z nás si neumíme představit, co to pro celou rodinu znamená.“ 

Soudce David Schmuck: „Soud ví, co se tam stalo. Ale z jakého důvodu, to bohužel nevíme.“

Novák u soudu uvedl, že chtěl z baru vyzvednout a odvézt svého známého. „Zařadil jsem zpátečku a pak si opravdu nic nepamatuji,“ řekl soudu s tím, že pokud by neměl epileptický záchvat, určitě by se na přechod pro chodce předem podíval. Lékař mu prý už dříve s ohledem na jeho záchvaty řekl, že není způsobilý k řízení osobního automobilu. Novák však řidičský průkaz neodevzdal, v autě se mu prý nic podobného nikdy nestalo. Ve své dnešní závěrečné řeči soudu řekl, že se tragédií bude trápit do konce svého života. „Byly to dva mladé životy, které měly všechno před sebou,“ řekl se slzami v očích.

Státní zástupkyně dnes před soudem řekla, že Novák nesprávným způsobem jízdy způsobil smrt dvou dětí. Podle ní u Nováka po řidičské chybě následovalo zkratkovité jednání v panice, které zdůvodnila jeho emočně nestabilní osobností. Novákovi hrozil trest od tří do deseti let vězení, státní zástupkyně pro něj žádala trest v horní polovině trestní sazby. 

Novákův obhájce se v závěrečné řeči opakovaně omluvil pozůstalým a navrhl mírnější právní kvalifikaci. Požadoval dnes také zpracování revizního znaleckého posudku z oboru psychiatrie, ale to soud zamítl.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Nehoda se podle policistů stala zřejmě tak, že čtyřicetiletý řidič vozidla Fiat Croma z dosud nezjištěných příčin při couvání prudce narazil do dvou malých dětí a dvou dospělých, kteří po přechodu pro chodce přecházeli silnici. Nehoda se stala v klidné ulici, kde je velmi malý provoz - řidič ovšem do dětí najel smykem. Zranění obou chlapců byla velice vážná už při převozu do nemocnice. Tříletý chlapec jim podlehl několik desítek minut po nehodě, pětiletý chlapec o život bojoval až do večerních hodin.