Středočeský kraj potvrdil: cool web pro mladé stál dva miliony

Praha – Středočeský kraj potvrdil, že za provozování webu pro mladé tojecool.cz plánuje zaplatit celkem 2 miliony korun. S informací přišel server lupa.cz. Na vytvoření webu přitom bylo použito 60 tisíc korun, což je částka, která mnohonásobně překračuje standardní cenu této služby. Předseda představenstva firmy Koch&Koch, která zakázku získala, Adam Černý mezitím na server lupa.cz podal žalobu. Žádá omluvu a jeden milion korun kvůli zveřejňování nepravdivých informací. Jedná se přitom o stejného advokáta, který zastupoval zatčeného Davida Ratha v kauze s krabicí s vínem.

Za kompletní provoz webové stránky by kraj měl vynaložit částku 1,95 milionu korun. Není přitom zcela jasné, zda je v této částce zahrnuta i suma 60 tisíc korun, která byla použita na vytvoření stránek, či zda se jedná o ceny bez nebo s DPH. V současné době by kvalita webu tojecool.cz měla odpovídat většině vynaložených prostředků, protože určené finance byly již vyčerpány ze tří čtvrtin.

Server podle informací získaných od mluvčí Středočeského kraje Berill Maschekové mapuje způsob, jakým proběhlo zadání zakázky. Krajem byly 6. dubna 2011 osloveny celkem tři společnosti, není ale jisté, zda se všechny do soutěže přihlásily. Vítězná Koch&Koch přitom byla do obchodního rejstříku zapsána 16. února 2011, tedy měsíc a půl před vypsáním zakázky. Samotnému zadání k veřejné dvoumilionové zakázce je věnováno pouhých 100 slov.