Koupí pomněnky pomůžete pohřešovaným dětem

Praha - Linka bezpečí si letos už podeváté připomíná Mezinárodní den pohřešovaných dětí, jehož symbolem je pomněnka. V České republice se ročně ztratí téměř 8 000 dětí. Na telefonní linku bezpečí 116 111 se každý den obrátí kvůli útěku dvě děti, za rok 600 až 700. Koupí modré textilní květiny při příležitosti Pomněnkového dne mohou lidé až do 25. května přispět k jejich nalezení.

Během letošního Pomněnkového týdne budou dobrovolníci prodávat za 30 korun novou textilní pomněnku, kterou speciálně pro devátý ročník sbírky připravilo Sdružení Linka bezpečí společně s designérkou Julií Šiškovou a chráněnými dílnami Kopeček. „Chtěli jsme pracovat s látkou, která je měkká a evokuje tak pocit bezpečí a jistou vřelost. Tvar nové pomněnky měl pak připomínat dětskou kresbu,“ uvedla na webu k Pomněnkovému dni Šišková. Na zadní straně květiny je špendlík a gumička. Lidé ji tak mohou nosit jako prstýnek, náramek, sponku do vlasů anebo si ji mohou připnout na oblečení jako brož.

Kde můžete koupit pomněnku?

25. května: OC Nový Smíchov Praha 5

26. – 27. května: festival Mezi ploty Psychiatrická léčebna Bohnice

19. – 25. května u partnerů: IKEA, MAKRO, Česká pojišťovna, ERA finanční centra, MEDICOVER, Laser centrum Anděl

Dárcovská sms: DMS LINKABEZPECI na číslo 87 777

Loni volalo na Linku bezpečí 628 dětí, které byly na útěku nebo se k němu chystaly. „Nejčastěji volají děti mezi 14 až 15 lety, stejně chlapci i dívky, často v noci,“ dodal vedoucí linky Peter Porubský. Příčinou útěku bývá šikana a bití, časté je i zanedbávání. Dítě v tom nechce dál být a neumí to řešit jinak než útěkem. Odborníci na lince s ním jeho situaci proberou, pokusí se ho zkontaktovat i s rodiči. Pokud má dítě o to zájem, mohou rodičům předat jeho vzkaz. Hledají také, na koho by se dítě mohlo obrátit, aby nezůstalo na ulici.

Ředitel sdružení Richard Schinko připomněl, že na linku se mohou obrátit také rodiče, kterým se dítě ztratilo. Mohou pro ně zanechat vzkaz, pokud se na linku dítě obrátí, vzkaz dostane. Linka bezpečí přijme denně zhruba 700 telefonátů, nejčastěji volají děti a dospívající kvůli problémům ve vztazích - v rodině či s vrstevníky, často také kvůli osobním problémům. Přes 60 procent volajících jsou dívky.

Pomněnkový den
Zdroj: ČT24/Pomněnkový den

Do statistik linky jsou zařazeny i děti, které útěk teprve zvažují. Zavolají třeba cestou do školy, kdy ještě nevědí, zda půjdou domů nebo utečou. Pokud se podaří odborníkům na lince je od útěku odvrátit, v policejních statistikách se neobjeví. Policie už letos pátrala po 1 976 pohřešovaných dětech, loni po 6 550. Řada jich z domova či ústavu ale utekla opakovaně, celkové číslo je tedy nižší. S příznakem dítě v ohrožení hledala policie loni 36 dětí, letos 14. Ve statistikách jsou ale i děti, které jsou nezvěstné už několik let. Podle mluvčí policejního prezidia Pavly Kopecké vypadne hledaná osoba z databáze až po dvaceti letech, což je promlčecí lhůta trestného činu vraždy.

Linka bezpečí je součástí mezinárodní sítě Child Helpline International, která zastřešuje 155 dětských krizových linek ve 133 zemích. Ročně přijmou 28 milionů hovorů. Česká linka přijala loni 252 240 hovorů, nepřetržitý provoz stojí ročně 20 milionů korun.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)