Týc je kvůli potyčce se strážníky opět u soudu

Praha – Výtvarník Roman Týc znovu stanul před soudem, tentokrát kvůli únorové potyčce se strážníky. Podle státní zástupkyně se v únoru den před svým nástupem do vězení dostal do konfliktu se strážníky, když se v Praze proti nim zastal řidičky. Za násilí proti úřední osobě mu hrozí až čtyřleté vězení. Výtvarníkovi může přitížit to, že byl nedávno trestán za svoji akci s pražskými semafory, kdy panáčky na světlech vyměnil za figurky v různých žertovných pozicích. Peněžitý trest neuhradil a musel do vězení.

Týc, vlastním jménem David Hons, měl 22. února kolem 22:30 přistoupit ke dvěma městským strážníkům a slovně je napadal. Ti ho proto vyzvali, aby toho zanechal, výtvarník však na výzvy nereagoval a přistupoval blízko k nim, vstupoval prý „do jejich osobního prostoru“. 

Podle státní zástupkyně Karolíny Fialové nereagoval ani na výzvy, aby se legitimoval, a proto se jej strážníci rozhodli za tímto účelem předvést na služebnu. Upozornili Týce na to, že proti němu mohou být použity donucovací prostředky. Obžalovaný se však při jejich použití začal bránit a prý udeřil strážníka Jana Motyčáka loktem do spánku.   

Strážníci mu proto nasadili pouta, nicméně on se i nadále aktivně bránil a podle žalobkyně při nastupování do vozu udeřil strážníka do nosu. Poté údajně ještě plivl strážníkovi do obličeje. Při převozu na oddělení se snažil opustit auto kopáním do dveří a navaloval se na vedle sedícího strážníka.   

Týc ovšem dnes před soudem celý incident popsal jinak. Viděl prý, jak paní před strážníky brečí. „Rozčílilo mě to, mám problémy s umělou autoritou. Vnímal jsem je jako chlapy, kteří stojí proti ženě,“ uvedl. Proto k nim prý přistoupil. „Působilo to na mě dojmem hospodské potyčky. Jeden řval, druhý do mě strkal břichem,“ podotkl. Podle něho jej strážníci k prokázání totožnosti nevyzvali, navíc ho při nastupování a uvnitř vozu několikrát udeřili.

Vydáno pod