Zpráva o zraněních, podle níž Janoušek zaplatí poškozené, slibuje sousto

Praha - Zmocněnec poškozené ženy, kterou podle policie srazil v opilosti lobbista Roman Janoušek, obdržel po dvou měsících od incidentu bodové ohodnocení jejích zranění z motolské nemocnice. Jak Josef Lžičař uvedl, ohodnocením se bude řídit při stanovení výše odškodnění. Jako další krok pošle zmocněnec jedenapadesátileté poškozené Vietmanky dokument obhájci Janouška Vítu Širokému, aby mohli začít jednat o náhradě škody.

Lžičař už dříve tlumočil Širokého vyjádření, podle něhož bude bodové ohodnocení respektovat a hodlá jej násobně zvýšit. O konkrétních částkách však zatím Lžičař mluvit nechtěl. „To bodové ohodnocení pokládám za velice slušné. Když splní to, co slíbili, tak si myslím, že by mohla být s náhradou zatím spokojena, protože by ještě neměla být konečná,“ uvedl Lžičař.

Janoušek v případu dosud nevypovídal

Do konce tohoto týdne vyslechnou policisté poslední dva svědky v případu nehody lobbisty Romana Janouška. Celkem už jich v této kauze vypovídalo patnáct, samotný Janoušek ale ještě nevypovídal. Vyšetřovací spis zatím kromě policistů a státní zástupkyně nikdo neviděl. Právě to byl hlavní důvod, proč Janoušek dvakrát odmítl vypovídat. Advokát Tomáš Sokol ve Studiu ČT24 upozornil, že policie mu nemusí spis ukázat, považuje-li to za důležité. Opilý Janoušek na konci března autem srazil a vážně zranil jednapadesátiletou ženu. Je za to obviněný z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky.

Hlavním důvodem, proč Janoušek dvakrát odmítl vypovídat, je podle jeho právníka Víta Širokého to, že vyšetřovací spis zatím kromě policistů a státní zástupkyně nikdo neviděl. „Jestli se to změní, to zjistíme až poté, co já do toho spisu nahlédnu, a to by se mělo povést do konce týdne, pak se poradíme, jestli budeme vypovídat v přípravném řízení, nebo až u soudu,“ konstatuje Široký. Podle právníka Tomáše Sokola může policie odpeřít nahlédnutí do spisu, pokud to považuje za důležité, důvodnost postupu pak musí přezkoumat státní zástupce. „Lze si představit, že ve spise mohou být skutečnosti, o nichž policie soudí, že by neměly být obviněnému přístupné,“ uvedl ve Studiu ČT24 advokát.

Roman Janoušek se krátce po incidentu zraněné ženě omluvil a nabídl jí blíže neurčené finanční odškodnění. Zraněná Vietnamka, která měla rozdrcený kotník, zlomená žebra a otřes mozku, později policistům vypověděla, že ji kontroverzní podnikatel možná nenaboural úmyslně.