Bárta se vrátil mezi Věci veřejné

Praha - Nepravomocně odsouzený poslanec a neformální lídr Věcí veřejných Vít Bárta se vrátil do stranických řad. Členství ve VV mu v úterý obnovilo grémium strany. Bárta členství přerušil poté, co ho soud odsoudil v procesu s někdejším stranickým místopředsedou Jaroslavem Škárkou, a působil jako nezařazený poslanec. Post předsedy poslaneckého klubu strany za něj převzala jeho manželka Kateřina Klasnová.

Klasnová: Vyslyšeli jsme hlasy z regionů

„Bylo to jednomyslné rozhodnutí z prostého důvodu, protože se ozývaly hlasy z regionů, ať už z Moravy, jižních, středních Čech, Plzeňska, aby se Vít Bárta vrátil jako člen VV. Jako předsednictvo objíždíme celou republiku a skutečně ty hlasy zaznívaly velmi intenzivně, dokonce na grémium byla doručena některá usnesení, která toto požadovala, takže jsme vyslyšeli hlasy z regionů,“ vysvětlila Bártův návrat místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová.

Bárta v České televizi řekl, že své nedávné rozhodnutí odejít z vysoké politiky nezměnil, ale když si členové VV přáli, aby se vrátil do strany, velmi rád prý uposlechl. „Nemyslím, že jsem v tomto směru nějak razantně změnil své rozhodnutí,“ prohlásil Bárta. K blížícímu se jednání odvolacího soudu ohledně jeho odsouzení za korupci Bárta uvedl, že musí soud přesvědčit o tom, že roční bezúročná půjčka pro poslance, která měla zabránit tomu, aby si zvýšili poslanecké náhrady, nemůže být korupcí.

Poslanec VV Petr Skokan na dotaz ČT, zda bere v potaz, že soud Bártovo jednání prohlásil za korupci:

„Beru v úvahu především to, že je tady člověk připraven pracovat pro naši společnost a z pohledu věcí, jak se vyvinuly do dnešního dne…, si myslím, že by měla být tomuto člověku dána možnost, aby se politicky angažoval a VV to uvítaly.“

Grémium strany Bártu spolu s obnovením členství pověřilo koordinací odborných komisí dříve nejmenší koaliční strany, která po rozpadu skončila v opozici. Úřadující šéf strany Radek John zároveň grémiu oznámil, že bude opět kandidovat na předsedu. Poté, co stranu soud s Bártou a následný odchod části poslanců za Karolínou Peake zásadně poškodil, uvažoval John o tom, že již kandidovat nebude.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek prohlásil, že Bárta budoval VV jako korupční projekt a ukazuje se, že bez něj není s to existovat. Dodal, že sociální demokraté se s korupční kauzou kolem obviněného poslance Davida Ratha umí vypořádat a dál bude také bojovat v parlamentě proti korupci prosazováním protikorupční legislativy.

VV se nyní snaží stabilizovat. Vedení strany dalo k dispozici své funkce. Jejich mandát měl přitom vypršet až za rok. Učinili tak předseda strany John, místopředsedkyně Kateřina Klasnová a místopředseda Jiří Kohout. Strana si nové vedení zvolí 23. června.

Co VV oslabilo?

Peake a další poslanci zdůvodnili odchod z VV tím, že nesouhlasili s politikou ultimát a konfrontací, kterou podle nich VV dělaly ve vztahu ke koaličním partnerům. Peake má na své straně dalších sedm poslanců, což ale nestačí na založení vlastního klubu ve sněmovně. Vznikající strana LIDEM se ale již stala členem vládní koalice s ODS a TOP 09 namísto VV, které přešly do opozice.

Soud Bártovi uložil osmnáctiměsíční trest s podmíněným odkladem na 2,5 roku. Bárta se kvůli verdiktu vzdal místa předsedy poslaneckého klubu VV a pozastavil členství ve straně. Poslancem zůstal. Bývalý šéf poslanců a neformální lídr VV vinu odmítl s tím, že poslancům Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí peníze půjčil. Předseda trestního senátu Jan Šott jeho tvrzení uvěřil. Podle něj je však i poskytování bezúročných půjček uplácením. Bárta se proti tomu odvolal.