Příjmy soudců v době nemoci se měnit nebudou

Brno - Příjmy soudců v době nemoci se měnit nebudou. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh Okresního soudu v Jičíně na zrušení části zákona o platu představitelů státní moci a soudců. Dříve soudci brali první půlrok dočasné pracovní neschopnosti plný plat. Posledních deset let jsou jejich příjmy nižší. Návrh volal po návratu k původní praxi.

Podle současné zákonné úpravy dostávají soudci první tři týdny nemoci 60 procent svého průměrného výdělku. Výjimkou jsou první tři dny, tedy takzvaná karenční doba. Po uplynutí třech týdnů berou soudci standardní nemocenskou. Právní úprava se v uplynulých letech několikrát mírně změnila.

Okresní soud v Jičíně má konkrétně na stole žalobu soudce z Mladé Boleslavi, jenž se domáhá více než 8 000 korun. Jde o peníze, které by podle staré zákonné úpravy dostal za dvě krátké pracovní neschopnosti v letech 2007 a 2009. Okresní soud na podkladě konkrétního případu sepsal návrh na zrušení dvou zákonných ustanovení a poslal ji v roce 2009 Ústavnímu soudu.

Návrh argumentoval řadou starších nálezů, podle nichž mají být příjmy soudců stabilní a nesnižitelnou veličinou, a nikoliv pohyblivým faktorem závislým na momentálních potřebách a názorech vládní garnitury. Ústavní soud je na zásahy do soudcovských platů citlivý. Před týdnem zrušil aktuální platovou základnu a zkritizoval i trvalý výpočtový koeficient.