Vláda odmítla zvýšit platby za státní pojištěnce

Praha – Vláda odmítla návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), kterým chtěl zvýšit platby státu za děti, důchodce či nezaměstnané. Ministerstvo financí už dopředu označilo za nereálné, aby se na veřejné zdravotní pojištění státních pojištěnců měsíční platba zvýšila o 49 Kč na 772 korun. Hegerovo ministerstvo navrhovalo zvýšit vyměřovací základ pro rok 2013 na 5 714 korun, oproti letošku by tak stoupl o 6,7 procenta. Systém by tím získal navíc téměř 3,6 miliardy a zmírnil by se tak dopad zvýšené daně z přidané hodnoty. Pojistné za státní pojištěnce se naposledy zvedalo k 1. lednu 2010.

Ministerstvo financí v připomínkách na vládním webu uvedlo, že by platba pojistného měla být ponechána v současné výši. Ministerstvo zdravotnictví tuto připomínku akceptovat odmítlo. Stát by podle něj neměl rezignovat na podíl na pravidelných platbách, nejde o dotaci, ale solidární pojistné. „Úsilí vlády na zlepšení bilance státního rozpočtu není možné stavět trvale na zhoršování bilance systému veřejného zdravotního pojištění, který je rovněž veřejným rozpočtem,“ reagoval už dříve na připomínku Heger. 

Podle podkladů pro dnešní jednání vlády by měl průměrný počet osob, za něž bude stát v příštím roce hradit pojistné, být 6,1 milionu měsíčně. Celková platba ze státního rozpočtu za rok by po navýšení byla 56,5 miliardy korun, zhruba o 3,586 miliardy víc než letos. Zdravotnictví spotřebuje ročně kolem 300 miliard, z nich většinu spravují zdravotní pojišťovny. 

Ze zdravotně pojistných plánů zdravotních pojišťoven na letošní rok vyplývá, že celková bilance systému bude minus 3,5 miliardy. Pokud se započtou i mimořádné vlivy, může propad být až minus 6,3 miliardy, z toho dopad zvýšené DPH zhruba 3,6 miliardy.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)
Vydáno pod