V Česku přibývá případu týraných dětí, činy jsou navíc drsnější

Praha – Podle Nadace Naše dítě v Česku v posledních letech přibývá týraných a zneužívaných dětí. Zatímco před deseti lety evidovali odborníci za rok kolem 1 400 kauz, loni jich bylo už skoro pětkrát víc. Celkem se jich ve statistice objevilo 6 642. Případů je víc hlavně proto, že si veřejnost častěji všímá, co se v jejím okolí děje. „Přesto se domnívám, že většina případů, zejména psychické týrání, zůstane bohužel nerozkryta,“ uvedla ředitelka nadace Zuzana Baudyšová. Podle ní společnost postupně hrubne, lidé jsou agresivnější a činy bývají drsnější.

V roce 2000 podle nadace počet týraných a zneužívaných dětí dosáhl 1 357. O rok později jich bylo 1 406. Od roku 2003 do roku 2008 pak čísla kolísala, nepřekročila ale dvoutisícovou hranici. Od roku 2009 se k psychickému týrání přiřadilo i zanedbávání, takže odborníci řešili už 4 447 případů. Loni se počet vyšplhal na 6 642. Celkem od počátku tisíciletí úředníci zaznamenali 31 653 kauz.   

Podle šéfky nadace se zhruba dvě pětiny případů násilného týrání a zneužívání dětí odehrají v úplných rodinách a další víc než třetina v domácnostech bez otce. Baudyšová upozornila na to, že statistiky navíc zachytí jen velmi málo dětí, které čelí psychickému nátlaku a musí snášet nadávky a ponižování. Týrání se objevuje i při rozpadu manželství, kdy se rodiče nejsou schopni rozejít v klidu a zneužívají k boji mezi sebou své potomky, dodala šéfka nadace.

Policie se podle mluvčí policejního prezidia Pavly Kopecké snaží dětským obětem situaci usnadnit. Výslech se proto odehrává ve speciálně vybavené místnosti s hračkami a obrázky. Policisté využívají zvláštní panenky se jmény Jája a Pája, na nichž mohou děti ukázat, co se jim stalo. K výslechu není navíc nutné chodit opakovaně, výpověď se natáčí. Děvčata a chlapci tak nemusí trauma prožívat opakovaně. Nahrávání je důležité i ve chvíli, kdy dítě komunikovat nechce. „I mlčení je forma projevu. Na papír to nedáte, ale na tom obrazovém záznamu je to vidět,“ řekla ČT vedoucí oddělení kriminální policie a vyšetřování pražské policie Alena Kolářová.

Speciálních výslechových místností přibývá, postupně by měly vzniknout v každém okrese - zatím jich je u nás asi 36.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)