Muži hrozí za zabití kuší až 16 let

Ostrava -  Policie překvalifikovala střelbu z kuše na trestný čin těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti. Devětatřicetiletý Jaroslav Šebesta koncem dubna v Chotěbuzi na Karvinsku postřelil kuší do hlavy údajného zloděje. Střelec původně čelil obvinění z těžkého ublížení na zdraví, ale zraněný devětatřicetiletý muž později v nemocnici zemřel. Podle přísnější kvalifikace tak útočníkovi hrozí až 16 let ve vězení.

Podle jedné z verzí chtěla trojice mužů vykrást v Chotěbuzi dům, který zvenku vypadá jako neobydlený. Živnost v něm však má muž, který se rozhodl, že svůj majetek bude bránit kuší. Postřelený okamžitě upadl do bezvědomí a i s šípem, jehož asi třiceticentimetrová část mu trčela z hlavy, byl v kritickém stavu převezen do nemocnice. O několik dní později pak na  následky svých zranění zemřel.

Za střelce se postavila část veřejnosti, podle níž se jednalo o nutnou obranu a muž pouze bránil svůj majetek. Na jeho podporu vznikla také petice, kterou již podepsalo několik set lidí. Situace ale využili i pravicoví extrémisté, kteří minulou sobotu v Chotěbuzi pořádali akci na podporu střílejícího muže. 

Druhou verzi celého incidentu zveřejnil server Romea.cz. Skupina čtyř mužů podle ní mířila ke rozbořenému domu, kde jen chtěli hledat staré železo. Jeden z nich serveru řekl, že neměli v plánu krást. Než ale stihli k objektu dorazit, přišel k nim muž s kuší, rasisticky jim nadával a vyhrožoval, že je zabije. Poté, co jednoho z údajných sběračů kovů střelil do hlavy, odmítal prý přivolat záchranku. Zdravotníky zavolal až jeden z kolemjedoucích řidičů.