Incheba má podle soudu Praze zaplatit za požár Průmyslového paláce

Praha – Hlavní město má podle Okresního soudu pro Prahu 7 nárok na odškodnění za vyhořelý Průmyslový palác na Výstavišti. Peníze má zaplatit společnost Incheba – ta se ale proti verdiktu odvolá. Soud nerozhodoval o přesné výši odškodnění, Praha už dříve vyčíslila náklady na více než miliardu korun.

Hlavní město kromě Incheby žalovalo další dvě firmy Eur-med a P.A.P.S.T., které před osudným požárem v Průmyslovém paláci vystavovaly. „Vůči dalším dvěma žalovaným společnostem byla žaloba o náhradu škody ve výši 1 045 071 263 Kč zamítnuta,“ uvedl místopředseda soudu Roman Podlešák. 

Incheba ale s vyloučením firem nesouhlasí a proti rozhodnutí soudu se odvolá. „Incheba podle nás nemá škodu nahrazovat… vystavovatelé nedodrželi bezpečnostní předpisy,“ řekl mluvčí společnosti Radovan Ježovič.   

Průmyslový palác, který má Incheba dlouhodobě pronajatý, zničil požár v říjnu roku 2008. Od té doby vede Praha kromě soudního sporu o náhradu škody také spor s pojišťovnami. Dobudování památky bude podle dřívějších odhadů magistrátu stát asi 1,5 miliardy korun. Policie případ uzavřela už v roce 2009 s tím, že viníka nenašla. Dobudování památky bude podle dřívějších odhadů magistrátu stát asi 1,6 miliardy korun. 

Město se už v minulosti pokoušelo ukončit s Inchebou nájemní smlouvu. Nyní o tom s nájemcem vyjednává znovu. „Rádi bychom se dohodli na zkrácení smlouvy, protože výstaviště chátrá,“ uvedl radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09). Zatím se prý ale nepodařilo dohodnout s Inchebou přiměřené podmínky.