Sedm studentů pojede díky soutěži v létě do Izraele

Lidice - Sedm studentů ze středních škol napříč republikou se o letních prázdninách vydá do Izraele. V Lidicích totiž vyhráli soutěž Cemach, ve které měli umělecky ztvárnit právě tuto zemi. Na projektech pod dohledem garantů pracovali od února. Příští rok chtějí organizátoři akci rozšířit i do další země, začnou na Slovensku.

Cílem soutěže bylo hlavně rozšířit zájem mladých o moderní Izrael. Studenti také zaměřili své práce především na současný život v zemi. Mezi nejčastější témata patřilo vzdělání nebo novodobá architektura. Na historii a blízkovýchodní konflikt se zaměřil jen málokdo.

„Hodně je zajímalo, jak žijí mladí lidé, třeba otázka povinné vojenské služby. Byly tam i věci, které se týkaly mezilidských vztahů,“ řekla ČT všeobecná garantka soutěže Sabina Vieira. Podle izraelského velvyslance v ČR Jaakova Levyho jsou média plná historie a politiky, byl proto rád, že se studenti zaměřili i na jiná témata.

Do soutěže se přihlasilo 200 středoškoláků

Výherce vybrali porotci ze tří kategorií - výtvarné, literární a internetové. Johana Urválková, která získala druhé místo ve výtvarné kategorii, například navrhla pro izraelské město logo na suvenýry: „Vycházela jsem z motivu izraelské vlajky a taky z mapy, která je pro turisty velmi důležitá.“

Reportáž Radky Zítkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod