Mladík z Břeclavi si napadení vymyslel, bál se reakce matky

Břeclav - Patnáctiletý hoch z Břeclavi, kterého v polovině dubna údajně přímo na ulici napadla trojice mužů, si celý incident vymyslel. Zranění, kvůli nimž přišel o ledvinu, si sám způsobil pádem z výšky. Podle zjištění kriminalistů chlapec spadl přes zábradlí bytového domu, když se předváděl před kamarády.

Chlapcovo tvrzení o zranění způsobeném skupinou Romů se stalo záminkou několika demonstrací ve městě. Policie se případem intenzivně zabývala a po výpovědi několika osob se dnes rozhodla samotného chlapce podrobit detektoru lži. „Dnešním dnem proběhlo fyziodetekční vyšetření, které mělo prokázat pravdivost výpovědi některých zúčastněných osob. Bylo zjištěno, že výpověď chlapce se nejeví věrohodně…  Následně chlapec uvedl, že čin se neodehrál tak, jak původně popsal a že si ho způsobil sám,“ sdělil zástupce vedoucího odboru obecné kriminality Luděk Blahák.

Podle Blaháka došlo k chlapcově zranění ve skutečnosti v osmém patře bytového domu, kde při předvádění gymnastických prvků propadl ze schodiště o patro níž a narazil do zábradlí. Při incidentu byli přítomny tři osoby, z toho 2 dívky. Právě snaha zaujmout kamarádky zřejmě vedla k chlapce k riskantnímu kroku. Trojice přímých svědků po nasazení detektoru lži pravdu přiznala. Důvodem lživé výpovědi byl podle chlapce strach z reakce matky.

Média i samotná Břeclav 5 týdnů žila „rasovým útokem“

Podle první výpovědi zbili chlapce tři útočníci v polovině dubna kolem 21:00 v ulici Jana Palacha. Událost vyvolala v Břeclavi silné protiromské nálady a několik demonstrací. Břeclavská radnice čelila po události kritice veřejnosti. Při demonstraci podpořilo domnělou oběť útoku asi 2000 lidí. Obyvatelé města si stěžovali na problematické soužití s romskou komunitou a vysokou kriminalitu. 

Radnice po údajném útoku přijala řadu opatření. Zaměstnala druhého romského koordinátora, rozhodla o investici do kamerového systému. Městská policie rozčlenila Břeclav na pět okrsků. V každém z nich je nově strážník-revírník, který je v užším kontaktu s občany. Romů je ve městě asi 500. Policie věří, že teď se situace uklidní.

 Ačkoliv mladík při jednom z pozdějších výslechů přiznal, že pouze jeden z údajných napadených mohl být Rom, ve městě sociální rozpory eskalovaly několika nenávistnými průvody i s účastí radikální Dělnické strany sociální spravedlnosti. Série protestů silně připomínala loňské události na Šluknovsku, kterým předcházela taktéž zpráva o fyzickém napadením z rasových důvodů.

O údálosti z Břeclavi kriminalisté kromě výpovědi zraněného dosud mnoho nevěděli. Z výpovědi chlapce přitom několik týdnů vycházela i média, o jejichž způsobu informování o incidentech s účastí Romů se znovu silně diskutovalo. „To je společensky nesmírně nebezpečné, v naprosté většině národnost opravdu nehraje roli a média by měla mít nějakou odpovědnost za to, jaké rozdmýchávají vášně,“ upozornil šéfredaktor Lidových novin Dalibor Balšínek.

Případ chlapce, který se bál přiznat vlastní nerozvážnost, a proto policii neváhal sdělit smyšlený příběh o vlastním napadení, pro něho zatím podle vyšetřovatelů nebude mít žádné následky. Případ údajného útoku policie prozatím odloží - jednoduše proto, že se nestal. Původní verzi přitom jednoznačně uvěřily tisíce demostrantů ve městě i samotná matka, které chlapec ihned po zranění zavolal. „Mého syna napadli tři občané romské národnosti. Byli starší než on. Zmlátili ho tak, že mu v nemocnici museli vzít ledvinu,“ tvrdila na kamery ČT. Z dnešního zjištění je podle policistů zdrcená a možná požádá o veřejnou omluvu Romům.

Rodina bude muset zřejmě uhradit náklady, které byly s kauzou spojeny, a navíc vrátit 100 tisíc korun od zpěváka Michala Davida. Daroval jim je o víkendu. „Peníze zpátky chtít budu, protože nejde o to, o co jít mělo. Všichni jsme tak trošičku podvedení mladým klukem, který se doma bál říct pravdu,“ řekl zpěvák.

Představitelé břeclavských Romů se od útoku distancovali a několikrát upozornili, že případem nemohou být stigmatizováni obecně jako skupina, ale pouze konkrétní jednotlivec.„Tohle nemůže žádný člověk schvalovat. Jestli je pachatelem ten nebo onen, to na to vůbec nemá vliv. Pokud by tam byl i rasový motiv, tak je třeba ty pachatele tvrdě a nekompromisně stíhat,“ uvedl několik dnů po zveřejnění zprávy Stanislav Daniel, který v CARČR řeší bezpečnostní otázky. Celostátní asociace Romů nyní zváří možné právní kroky.

Rub a líc (zdroj: ČT24)