Advokáti: Rath je na cele sám a stěžuje si na málo informací

Praha - Před novináři dnes poprvé oficiálně vystoupili Rathovi právníci Adam Černý a Roman Jelínek. Podle nich zatím nikdo oficiálně nepožádal o Rathovo přeložení z Litoměřic do Prahy. Obhájci také údajně nemají od policie kopii vyšetřovacího spisu. Dostat by ji měli nejpozději do pátku. Po jejím prostudování zřejmě napadnou důvody pro udělení vazby. Zajímá je i to, proč je případ přidělen soudu v Ústí nad Labem. Je prý také možné, že odposlechy poslance byly nezákonné. Advokáti už Ratha navštívili. Na cele je podle nich sám, nemá radio ani televizi a stěžuje si na nedostatek informací z médií. Právníci dnes také uvedli, že zatím budou obhajovat Ratha jen oni. Nepočítají s tím, že by přibírali dalšího obhájce.

Černému s Jelínkem se nelíbí, že případ dozoruje ústecké krajské státní zastupitelství. Budou proti tomu podávat námitku. Ve chvíli, kdy žalobci zahajovali trestní stíhání, měli podle nich předat kauzu do Středočeského kraje. V té chvíli už podle advokátů věděli, že se údajná trestná činnost týká tamějších zakázek a společností.

„Podle mého názoru je to obrovský projev nedůvěry určitých státních zástupců k jiným státním zástupcům,“ prohlásil Jelínek. Nepředání případu místně příslušnému státnímu zastupitelství pak podle něj znamená, že dosavadní úkony policistů, žalobců a soudu by mohly být neplatné. Pokud si nebyli ústečtí žalobci jisti, kam kauza náleží, měli se podle něj obrátit na Vrchní státní zastupitelství v Praze. To pravděpodobně mělo být o kauze informováno i z toho důvodu, že se jednalo o peníze EU.

Advokáti zároveň upozornili, že odposlouchávání poslance mohlo být nezákonné. „Včera jsme se bavili na mandátním a imunitním výboru, do jaké míry je možné, aby výkonná moc prováděla odposlechy poslanců a jaké jsou možnosti zneužití takových odposlechů výkonnou mocí,“ uvedl Jelínek. Černý dodal, že právní zástupci měli dnes poprvé možnost nahlédnout do Rathova spisu, například příkazy k odposlechům však zatím nebyly odtajněny.

Právníci také dosud podle svých slov nedostali písemné odůvodnění od Okresního soudu v Ústí nad Labem, proč poslal Ratha do vazby. Ve stížnosti se však pravděpodobně budou bránit zejména proti tomu, že se soud obává možného poslancova útěku. „Zajímavé je, že ostatní, jejichž skutky jsou, myslím, závažnější, tak nedostali útěkovou vazbu. Pan doktor Rath ji dostal,“ uvedl Jelínek. Advokáti se budou bránit i proti tomu, že by Rath mohl dál páchat trestnou činnost. „Je třeba říct, že je stíhán z přijetí úplatku jako hejtman. Jestliže se vzdal těch funkcí, tak jak může pokračovat v páchání trestné činnosti,“ řekl Jelínek. 

Co zachytily odposlechy v kauze Rath

V pondělí 14. května v podvečer vstupuje David Rath do domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, kde je i Petr Kott. V domě měli otevřít krabici od vína. Podle lidovek.cz v ní byly pětitisícové a dvoutisícové bankovky.

Kromě vtipkování zaznamenaly mikrofony i obavu z prozrazení. „Vy jste na tom hůř. Já mám imunitu. Kdybychom byli odhaleni, budu tvrdit, že to je celé provokace,“ říká Rath. Společně poté řeší i to, zda mají krabici ještě přelepit páskou. Mezi dveřmi pak údajně padla poslední věta od Petra Kotta směrem k Davidu Rathovi: „Tady máš to víno a pij střídmě.“

David Rath opouští dům před 20 hodinou. Hned poté je zatčen. Policistům měl ukázat peněženku a kapsy a tvrdit, že v igelitce nese víno, které dostal na návštěvě. Vše to za okny sledovali i Kott s Pancovou. „Je tu URNA!“ reagoval Kott. „Tak to jsme v p…..,“ odpovídá Pancová. Poté údajně uklidňuje Kotta, že si policie určitě nejde pro ně. Z omylu je vzápětí vyvedly vykopnuté dveře.

zdroj: ČT24, MF Dnes

Policie tvrdí, že v krabici byl úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Podle advokátů ale figuruje v usnesení o zahájení trestního stíhání ještě jiná částka než sedm milionů, její výši a v jaké souvislosti padla, však odmítli sdělit. Černý s Jelínkem zároveň popřeli dřívější informace o tom, že Rathova manželka požádala o jeho přeložení z Litoměřic do Prahy.

Spolu s poslancem obvinila policie dalších sedm lidí. Jejich stíhání se údajně týká i dalších zakázek ve Středočeském kraji. Podle Rathových právníků ale policisté jejich obvinění odkládali a stále čekali, zda bude nějak jednat i bývalý hejtman. „To potvrzuje jeho domněnku, že se jednalo o komplot,“ uzavřel Jelínek.