Bárta po návratu nechce usilovat o funkce, podpoří Johna

Praha – Poslanec Vít Bárta po svém návratu do Věcí veřejných v ČT uvedl, že nehodlá nově kandidovat na jakékoliv vedoucí funkce. Plně prý podpoří Radka Johna v kandidatuře na předsedu strany a zůstane u zamýšleného postu koordinátora odborných komisí. Bárta stál u zrodu VV a kromě dřívějšího ministerského postu dlouho zastával roli neformálního lídra strany. Před měsícem a půl ale členství přerušil poté, co ho soud nepravomocně odsoudil v procesu s někdejším stranickým místopředsedou Jaroslavem Škárkou. Bárta dnes dodal, že verdikt považuje stále za nepochopitelný a hodlá se právně bránit.

Vít Bárta se do VV vrátil po úterním rozhodnutí grémia strany, které prý vyslyšelo přání regionálních rad. Podle Bárty ho právě upřímný zájem o jeho návrat přesvědčil o obnovení členství. „Pro mě byl výsledek soudu něco naprosto nepředstavitelného. Několik týdnů jsem se s právníky radil, jestli ta absurdnost je obhajitelná, a možná jsem v tomto kontextu rád, že si regionální kluby přály můj návrat,“ řekl.

Bárta v posledních týdnech působil jako nezařazený poslanec, jeho posledním významným postem bylo předsedání poslaneckého klubu VV, které po něm převzala choť Kateřina Klasnová. Bárta odmítl, že by jeho návrat do strany souvisel s ambicemi znovu získat vlivný post. „Já nechci dělat cokoliv jiného než práci v odborných komisích, mým cílem je podpořit Radka Johna. Budu za ním v kandidatuře na předsedu maximálně stát a nemíním se zúčastnit žádných volebních klání,“ prohlásil v Událostech, komentářích.

Kromě zájmu regionálních rad prý Bártu k návratu přesvědčila i současná situace ve straně, která po odchodu skupiny kolem Karolíny Peake odešla z koalice a v průzkumech je silně pod hranicí volitelnosti. „To, jak 'žila strana', mě přesvědčilo, že má smysl se vrátit,“ dodal Bárta.

Soud Bártovi uložil osmnáctiměsíční trest s podmíněným odkladem na 2,5 roku. Bárta se kvůli verdiktu vzdal místa předsedy poslaneckého klubu VV a pozastavil členství ve straně. Poslancem zůstal. Bývalý šéf poslanců a neformální lídr VV vinu odmítl s tím, že poslancům Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí peníze půjčil. Předseda trestního senátu Jan Šott jeho tvrzení uvěřil. Podle něj je však i poskytování bezúročných půjček uplácením. Bárta se proti tomu odvolal.

K blížícímu se jednání odvolacího soudu Bárta uvedl, že musí soud přesvědčit o tom, že roční bezúročná půjčka pro poslance, která měla zabránit tomu, aby si zvýšili poslanecké náhrady, nemůže být korupcí.

Rozhovor s Vítem Bártou (zdroj: ČT24)