Matka chlapce z Břeclavi se Romům omlouvá, vrátila i stotisícový dar

Břeclav - Matka chlapce z Břeclavi Oksana Zhyvachivska se omlouvá všem Romům za to, že si její syn vymyslel brutální napadení a svedl ho na tuto menšinu. Dosud prý nepochopila, proč jí syn neřekl pravdu, že se zranil sám, a považuje to za klukovinu. Darovaných 100 tisíc korun od zpěváka Michala Davida na rehabilitaci syna už dnes ráno vrátila i s omluvným dopisem.

„Vnímám to jako nepovedenou klukovinu. Omlouvám se Romům,“ uvedla matka. Zdůraznila, že sama je zvratem v celé kauze značně zaskočena. Nepředpokládala prý, že by policejní vyšetřování mohlo ukázat, že její patnáctiletý syn nebyl napaden, ale že si zranění způsobil sám při nepovedeném akrobatickém kousku.

„Jsem tady, abych se omluvila v prvé řadě romské minoritě, Břeclavanům i všem, kterých se to dotklo. Moc mě mrzí, že ten výrok, který jsem pronesla, vzbudil hodně zla, a omlouvám se za vše, co tato nepravdivá slova způsobila,“ uvedla chlapcova matka v odpoledním vystupení před novináři. Poděkovala též personálu břeclavské nemocnice, kde chlapce ošetřovali, policii a také břeclavské radnici.  

„Včerejší den byl pro mne velmi těžký, zranění syna byl hrozný zážitek, když jsem se dozvěděla, jak se událost skutečně odehrála, tak jsem nevěděla, jestli se mám radovat z toho, že tu svoji lehkovážnost přežil, nebo mám být naštvaná, že obelhal nejen mě, ale i celou zemi. (…) Jen jsem se chovala jako matka, nechtěla jsem nikomu ublížit a nechtěla jsem nikomu uškodit.“

Starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD) vnímá omluvu matky jako krok správným směrem: „Jsem o tom přesvědčen, že omluva matky sehraje velmi pozitivní roli a že se situace v Břeclavi uklidní,“ uvedl pro Události. Městská policie zaměstnává od 1. května druhého romského koordinátora a radnice připravuje i další opatření, která by měla zvýšit bezpečnost ve městě. „Jsem přesvědčen, že se peníze na bezpečnostní opatření najdou,“ dodal starosta.  

Chlapcovo tvrzení o zranění způsobeném skupinou Romů se stalo záminkou několika demonstrací ve městě. Policie se případem intenzivně zabývala a po výpovědi několika osob se včera rozhodla samotného chlapce podrobit detektoru lži. „Bylo zjištěno, že výpověď chlapce se nejeví věrohodně… Následně chlapec uvedl, že čin se neodehrál tak, jak původně popsal a že si ho způsobil sám,“ sdělil zástupce vedoucího odboru obecné kriminality Luděk Blahák.

Podle Blaháka došlo k chlapcově zranění ve skutečnosti v osmém patře bytového domu, kde při předvádění gymnastických prvků propadl ze schodiště o patro níž a narazil do zábradlí. Při incidentu byly přítomny tři osoby, z toho 2 dívky. Právě snaha zaujmout kamarádky zřejmě vedla chlapce k riskantnímu kroku. Trojice přímých svědků po nasazení detektoru lži pravdu přiznala. Důvodem lživé výpovědi byl podle chlapce strach z reakce matky.

Zájem o případ měl od počátku zpěvák Michal David, který v sobotu věnoval chlapci na svém břeclavském koncertu 100 tisíc korun na jeho rehabilitaci. I Davida vývoj v kauze zaskočil. S napětím očekával, jak matka s penězi po přiznání naloží. „Samozřejmě, že jsme peníze vrátili i s omluvným dopisem,“ uvedla. V něm se pokusila situaci vysvětlit a upozornila zpěváka na postižené dívky z Přerovska, které by mohly finanční pomoc od něj dostat místo jejího syna.

Chlapec z Břeclavi si napadení vymyslel
Zdroj: ČT24

Romská asociace omluvu vítá, zvažuje trestní oznámení

Celostátní asociace Romů zvažuje kvůli případu břeclavského hocha podání trestního oznámení za podněcování k rasové nenávisti. Na postupu se chce dohodnout s představiteli břeclavských Romů. „Zvažujeme podání trestního oznámení za podněcování k rasové nenávisti, protože to bylo velké peklo, co se prožilo, co hlavně Romové z Břeclavska prožili,“ uvedl předseda asociace Vladimír Galbavý. Falešné obvinění totiž způsobilo vlnu protiromských nálad - týden po údajném napadení prošel Břeclaví protiromský pochod, místní Romové i jejich děti čelili rasistickým narážkám a útokům a celou dobu vedení radnice a policie neustále řešily bezpečnostní opatření ve městě.

Vedení asociace se mělo dnes kvůli případu sejít s představiteli břeclavských Romů, schůzka se ale odsunula. Asociace se tedy zatím snaží situaci uklidňovat, aby se dál nerozdmýchávaly vášně. Setkání se prý uskuteční nejpozději příští týden, kdy by mělo padnout také konečné rozhodnutí o postupu. 

Dnešní omluvu chlapcovy matky vedení asociace uvítalo. „Omluvu vítáme, o to je to trošičku snadnější. K poškození Romů - a hlavně v Břeclavi - ale došlo, takže lidé to cítí trošičku jinak. Pokud bude nutné, budeme muset podnět (kvůli podněcování k rasové nenávisti) podat. Pokud na tom budou (břeclavští Romové) trvat, vyjdeme jim vstříc,“ uvedl Galbavý. Břeclavští Romové také chtějí po starostovi města, aby vyčíslil, na kolik Břeclav celá kauza přišla - tuto částku by pak měl chtít po Oksaně Zhyvachivské. Ta je ovšem samoživitelkou dvou dětí a žádný majetek nemá.

Falešná obvinění Romů nejsou ojedinělá. Občanské sdružení Romea jich letos eviduje už devět. Takové případy podle sdružení pak Romy v očích veřejnosti staví do špatného světla. Následně pak často vyvolají vlnu demonstrací, kterých se účastní také neonacisti a Romové se nemají jak bránit. „Chceme proto vládu a pana premiéra požádat, jestli by vláda vypracovala nový zákon, podle kterého by takové výmysly a osočování Romů bylo možné trestat. Když si někdo vymyslí, že ho přepadli Romové, tak je prakticky beztrestný,“ říká František Kostlán z občanského sdružení Romea. Podle něj by se také měli k podobným kauzám vyjadřovat politici. Otevřený dopis podepsala sdružení Romodrom, Romea, Čačipen a Slovo 21 - vyzývají v něm také k obnovení funkce ministra pro lidská práva.