Aktivisté z Klárova dobrovolně neodejdou

Praha - Aktivisté z hnutí Occupy odmítají dobrovolně opustit improvizovaný tábor na Klárově. Na místě zůstanou až do případného zásahu policie, který požaduje městská část Praha 1. Bránit se prý budou jen pasivně, uvedl na improvizovaném brífinku přímo v táboře člen hnutí Jan Kršňák. Praha 1 apelovala na bezpečnostní složky, aby z parku tábořiště co nejdříve odstranily - nejlépe do konce měsíce. Policie ale ještě čeká na stanovisko Nejvyššího správního soudu, které by mělo zaznít do konce týdne.

Aktivisté už tři týdny okupují prostranství u pomníku, který je věnován památce odboje proti nacismu. Na trávníku je téměř dvacet stanů a přístřešků, improvizovaná kuchyně s přenosným grilem a informační stánek. Kemp je ale v těsné blízkosti dětského hřiště, které kvůli tomu nyní téměř nikdo nevyužívá.   

Obyvatelé okolních domů si také stěžují si na neustálý hluk a zápach. Tábor totiž nemá vlastní sociální zázemí. „Využíváme toalety v metru a kavárnách. To, že mohl některý z obyvatel tábora vykonat potřebu venku, nepopírám. Není to ale pravidlem,“ řekl Kršňák, který rezidenty Klárova vyzval, aby si do parku také přišli „zakempovat“. 

S tím, že se jejich pobyt na Klárově zřejmě chýlí ke konci, je smířen. Při případném zásahu policie budou podle něj okupanti jen pasivně odporovat. Jestli se poté na Klárov vrátí, nebo akci přesunou na jiné prostranství, zatím neví.   

Původně měla petiční akce hnutí Occupy skončit 14. května. Pořadatelé ji ale nakonec prodloužili až do listopadu, což nelibě nese vlastník pozemku Praha 1. Účastníci akce podle radnice zneužívají petičního zákona tím, že z obyčejných stanů jednoduchým trikem dělají oficiální petiční stánky, u kterých mohou podle zákona přebývat. Na stěny svých dočasných domovů totiž umístili petiční archy, a jednoznačný postih akce tak úředníkům značně zkomplikovali. Podle aktivistů petici již podepsaly stovky lidí - petiční archy jako důkaz ale novinářům neposkytli.